Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Bahçede Karınca İstilası: Yuvaları Bozmadan Uzaklaştırmanın Bitkisel Yolu

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69d3068eef9b1.jpg

Baharın gelişiyle birlikte bahçeniz canlanmaya başladı, değil mi? Çiçekler açıyor, sebzeler boy gösteriyor... Ama bir de bakmışsınız ki karıncalar da ortalıkta cirit atıyor. Hani derler ya, "Doğanın küçük işçileri" diye, işte onlar tam da bahçenizin yeni misafirleri olmuş. Peki, bu küçük misafirleri nasıl misafirperver bir şekilde evlerine geri gönderebiliriz?

Bir zamanlar ben de böyle bir durumla karşılaşmıştım. Bahçem karınca ordusunun hedefi olmuştu. Kimyasal kullanmadan bu sorunu çözmek istedim. Çünkü doğayı korumak, bahçemdeki bitkileri ve toprağı kirletmemek benim için önemliydi. İşte o zaman bitkisel çözümlerle tanıştım. Limon kabukları, nane yağı, tarçın... Hepsi de karıncaların pek hoşlanmadığı şeyler. Neden mi? Çünkü bu güçlü kokular, karıncaların iletişim kurmasını zorlaştırıyor. Yani, adeta karıncaları şaşırtıyor.

Sıcak bir yaz günüydü. Güneş tepemizde parlıyor, hafif bir esinti yaprakları hışırdatıyordu. O gün nane yağını denemeye karar verdim. Nane yağını bir sprey şişesine koyup suyla seyreltip bahçenin problemli bölgelerine püskürttüm. Birkaç gün sonra, karıncaların sayısında belirgin bir azalma fark ettim. İşe yaramıştı. Ama tabii ki, her bahçe farklıdır ve her karınca kolonisi de öyle... Bu yüzden denemekten çekinmeyin derim.

Çocukluğumda anneannem bir avuç karanfil alır, bahçesinin köşelerine serperdi. "Karanfil, karıncanın düşmanıdır" derdi. O zamanlar pek anlam veremezdim ama şimdi düşünüyorum da, büyüklerimiz aslında doğanın dilini ne kadar da iyi çözmüşler. Karanfilin keskin kokusu, karıncaları uzak tutmak için mükemmel bir yöntem. Bahçenizde karanfil yetiştirmeyi veya kuru karanfil kullanmayı deneyebilirsiniz.

Unutmayın, doğa her zaman kendi dengesini bulur. Önemli olan bu dengeyi bozmadan, doğayla uyum içinde yaşamayı öğrenmek. Karıncalar bahçenizde istenmeyen misafirler olabilir, ama onları kimyasal kullanmadan da uzaklaştırmanın yolları var. Doğa dostu çözümler her zaman elimizin altında, yeter ki doğru şekilde kullanmayı bilelim. Deneyin, bakın, görün... Doğa her zaman bizden yana.

Geri