Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌
Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu web sitesini veya diğer web sitelerini doğru şekilde göstermeyebilir. Yükseltmeli veya bir alternatif tarayıcı kullanmalısınız..
Ağaçların arasında gezinirken, bazen yaprakların uç kısımlarının sararıp kuruduğunu fark edersin. İşte, bu 'uç kuruması' dediğimiz durum. Peki, ne yapacaksın? Elinde makasla dalın neresinden kesileceğini düşünüyorsun belki de. Bu noktada, dikkat etmen gereken birkaç püf noktası var. Diyelim ki...
Budama, bahçeciliğin en heyecan verici aşamalarından biri. Ama işin püf noktası, bu aşamanın ardından yapılacak uygulamalarda saklı. Bordo bulamacı kelimesi kulağa ne kadar hoş gelmese de, işin ehli olanlar için adeta sihirli bir değnek. Doğru zamanda, doğru şekilde kullanıldığında, mantar ve...
Hani derler ya, ceviz ağacı meyvelerini en iyi verirse anlam kazanır diye. İşte budama da tam bu noktada devreye giriyor. Yoksa sen de mi düşündün, "Budamayı doğru yapmazsam ağacımın bereketi ne olacak?" diye. Ceviz budama, aslında bir tür incelik isteyen zanaat. Ceviz ağacının dallarını nasıl...
Doğanın büyüleyici döngüsünde ağaçların çiçek açması ve meyve vermesi, yaşamın en güzel döngülerinden biridir. Ancak bazen, her şey plana uygun gitmez ve ağaçlar çiçeklerini dökmeye başlar. İşte burada bor ve çinko devreye girer. Bu iki element, meyve tutumunda kritik bir rol oynar. Peki, neden...
Toprak... Hani şu ayaklarımızın altında bizimle birlikte nefes alan, bize hayat veren mucizevi madde. Bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirdiğiniz bitkiler için doğru toprak karışımını bulmak, çoğu zaman deneme yanılma süreci gerektirir. Biraz sabır, biraz araştırma ve bolca merakla her şey...
Elimdeki fasulyeler oturak mı, sırık mı? İşte o soru. Her bahar aynı muamma! Elime bir avuç tohum alıyorum, bakıyorum, düşünüyorum. Ya oturak çıkarsa? Ya sırık? Fasulyeyi toprakla buluştururken, kafamda deli sorular. Hani bir bilene sorsan da, o da bilmez ki abi. Fasulye işte, ne kadar karmaşık...
Beyaz küf, ya da daha bilindik bir adıyla külleme, bitkilerin peşini bırakmayan bir dert, değil mi? Her seferinde sağlıklı görünen yaprakların üzerinde o beyaz tabakayı görmek, insanı deli eder. Ama işte burada devreye karbonatlı su karışımı giriyor. Karışımın oranları konusunda kafa karışıklığı...
Hortum bağlantı aparatları, bahçede keyifli bir gün geçirirken aniden her yeri su içinde bırakabilir. Su kaçağı, küçük bir sorun gibi görünse de insanın sinirini zıplatabilir. Düşünsene, çiçekleri suluyorsun ama hortumun ucundaki bağlantıdan su sızıyor. Etrafa saçılan su damlacıkları, ortalığı...
Balkona her çıktığımda içimi bir huzur kaplar. Hele bir de o balkona minik bir bahçe kurmuşsam, keyfim iki katına çıkar. Güneşin pek uğramadığı bir köşe... Dert mi değil! Gölge seven sebzelerle dolu bir cennet yaratabilirim orada. Çünkü bazı sebzeler, güneş ışığına pek ihtiyaç duymadan da büyür...
Bazen dolabı açtığımda, içi yiyecek dolu plastik kaplara bakarken durup düşünüyorum. Bu kaplar gerçekten güvenli mi? Yoksa yemeğimizi sessizce zehirliyor mu? Evet, BPA ve diğer kimyasallardan bahsediyorum. Plastik kaplar mucize gibi ama bir o kadar da... tehlikeli olabilir, değil mi?
BPA, yani...
Hani bazen balkona çıkıp bir nefes almak istersin ya, işte o anlarda küçük bir bahçen olsun istemez misin? İşte bu yazımızda, balkonda tıbbi bitki yetiştirmenin sırlarına bir nebze ışık tutacağız. Ama bu öyle bildiğiniz ışıklardan değil, UV-B ışığı. Duydunuz mu hiç? Şimdi belki aklınızdan...
Bir sabah, bahçenizde dolanırken elinize makasınızı alıp dalların arasında gezinmeye başladığınızı hayal edin. Her biri farklı bir hikaye anlatan ince dallar, sanki size nazik bir teşekkür fısıldar gibi. İşte tam o an, budamanın zamanlamasının ne kadar önemli olduğunu düşünmeye başlarsınız. Geç...
Bir sabah uyandığınızda, gözünüzün önünde canlanan o yemyeşil bitkilerle dolu hidroponik sistemlerinizi görmek kadar keyifli bir şey var mı? Ama bazen bu bahçelerin altında, gözle görünmeyen bir dünya gizlice büyüyor. İşte orada, boruların içinde, biyo-filmler sessizce örülüyor. Tıkanıklıklar...
Geçen bahar, bir pazartesi sabahıydı. Gözlerimi yeni bir haftaya açarken, içimdeki tarım aşkı beni bir kez daha heyecanlandırdı. Evet, doğru duydunuz, tarım. Küçük bir bahçem var ve orada sebze yetiştirmek benim için bir tutku. Ama geçen yıl işler pek de yolunda gitmedi. Toprağın altına...
Herkesin aklındaki soru: Hidroponik bahçecilikte toz gübre mi, sıvı konsantre mi? Gelin birlikte bakalım. Bu iki seçenek arasında seçim yapmak, yeni bir maceraya atılmak kadar heyecan verici olabilir. Düşünün, bitkilerinizin ihtiyacı olan tüm besinleri en verimli şekilde sunmak istiyorsunuz. Ama...
Bir sabah erkenden bahçede gezinirken, tatlı bir esinti eşliğinde buram buram bir koku duyarsınız. İşte o an, fesleğenin büyülü dünyasına adım atmışsınızdır. Aslında fesleğen dediğimizde tek bir bitkiden bahsetmiyoruz. Kutsal fesleğen ya da diğer adıyla tulsi, doğunun binlerce yıllık bilgeliğini...
Hadi gelin bir konuya girelim. Mevsim sebzeleriyle turşu kurmak! Şimdi, bu işin probiyotik kısmı var. Probiyotik deyince aklına hemen o sağlıklı bakteriler geliyor değil mi? E, peki ya turşunun sirkeli mi yoksa tuzlu mu daha iyi olduğu meselesi? Vallahi kafalar karışık!
Sirkeli turşu mu tuzlu...
Diz çökmenin zahmetli olduğu bir bahçede çalışmak... İşte bu, bel ve diz ağrılarının habercisi olabilir. O yüzden diz çökme pedleri tam da bu anlarda imdada yetişiyor. Yumuşak yapıları, dizlerinizi taşın, toprağın sertliğinden korurken, aynı zamanda bahçede geçirilen zamanı keyifli hale...
Tohum paylaşmak bir nevi doğanın hediyesini başkalarıyla bölüşmek gibi. Ama bu işin bir de inceliği var ki, etiketleme. Tohumun varyetesi ve yılı bilgisi, işte tam da burada devreye giriyor. İnsan, hangi tohumu ektiğini bilmezse, ne çıkacağını da pek kestiremiyor. Bir de düşün, yıllar sonra o...
Doğru bir hortum ve sulama aparatı seçimi, bahçenizdeki bitkilerin sağlıklı kalması için gerçekten önemli. Bahsettiğiniz gibi, hortumun esnekliği ve uzunluğu seçimde belirleyici faktörler. Ben de esnek ve dayanıklı bir hortum kullanıyorum; soğuk havalarda bile çatlamıyor ve su basıncını iyi...