Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Fide Viyolü Isıtıcı Ped Deneyimlerim: Alttan Isıtma Hızı Ne Kadar Artırır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Mine
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Mine

Fide
Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69cab2383100f.jpg

Geçen bahar, bir pazartesi sabahıydı. Gözlerimi yeni bir haftaya açarken, içimdeki tarım aşkı beni bir kez daha heyecanlandırdı. Evet, doğru duydunuz, tarım. Küçük bir bahçem var ve orada sebze yetiştirmek benim için bir tutku. Ama geçen yıl işler pek de yolunda gitmedi. Toprağın altına sakladığım her tohum, sanki bir daha yüzünü göstermemek üzere uykuya dalmıştı. İşte o zaman bir arkadaşım, fide viyolü ısıtıcı ped diye bir şeyden bahsetti. "Denemelisin" dedi, "Alttan ısıtma mucizeler yaratır."

Şimdi, her şeyden önce, alttan ısıtma dediğimiz şey nedir? Viyolün altına yerleştirilen bu ısıtıcı pedler, toprağı ve dolayısıyla tohumları sıcak tutarak, çimlenme sürecini hızlandırıyor. Kulağa bilim kurgu gibi geliyor, değil mi? Ama gerçekten işe yarıyor. İlk denememde, tohumlarımın neredeyse tamamı bir hafta içinde filizlenmeye başladı. "Bu kadar kısa sürede mi?" diye kendi kendime sormuştum. Evet, gerçekten de öyleydi. Sanki toprakta küçük bir festival başlamıştı.

Tabii her şey bu kadar basit değil. Isıtıcı pedi kullanırken dikkat edilmesi gereken birçok ufak detay var. Mesela, toprağın nem oranını sürekli kontrol etmeli. Fazla su, genç köklerin boğulmasına neden olabilir. Şunu söylemeliyim ki, ilk denememde aşırı sulama yüzünden birkaç fidemden oldum. Ama bu da bir öğrenme süreciydi benim için. Her şeyi deneye yanıla öğreniyoruz.

Bir gün bahçede çalışırken komşum Ahmet Amca uğradı. Bahçemdeki yeşilliği görünce gözleri parladı. "Nasıl başardın bunu?" diye sordu. Anlatınca, "Ben de denemeliyim" dedi hevesle. O an fark ettim ki, bu küçük ısıtıcı pedler sadece tohumları değil, hayalleri de filizlendirebiliyor.

Sonuç olarak, fide viyolü ısıtıcı pedlerin yalnızca bir tarım aracı olmadığını, aynı zamanda içimizdeki bahçıvanı da uyandıran bir mucize olduğunu söyleyebilirim. Tarımla uğraşmak isteyenler için küçük ama etkili bir başlangıç. İçinizdeki toprak sevgisini keşfetmek için belki de sizin de bu pedleri denemenizin zamanı gelmiştir...

Geri