Mine
Fide
Elimdeki fasulyeler oturak mı, sırık mı? İşte o soru. Her bahar aynı muamma! Elime bir avuç tohum alıyorum, bakıyorum, düşünüyorum. Ya oturak çıkarsa? Ya sırık? Fasulyeyi toprakla buluştururken, kafamda deli sorular. Hani bir bilene sorsan da, o da bilmez ki abi. Fasulye işte, ne kadar karmaşık olabilir diyorsun ama... işin aslı öyle değil.
Bazen düşünüyorum, bu iş nasıl bu kadar karışık hale geldi? Eskiden nenelerimiz, dedelerimiz ekiverirdi işte... Ama şimdi, teknoloji mi bizi bu hale getirdi yoksa bilgi bolluğu mu? Elimdeki tohumu toprağa ekerken, ya yanlış yapıyorsam? İnsan biraz da kendine güvensin be ya!
E tabii, sırık fasulye deyince, o asmalar geliyor insanın aklına. Ama ya oturaksa? Yerden biten, kısa, kendi halinde takılan fasulyeler. Gözlerimi kapatıp hayal etmeye çalışıyorum; bahçede bir sağa bir sola uzanan o yeşil dallar... Ama ya yanlış hayal kuruyorsam? Düşünsene, sırık dedin, oturak çıktı. Ne yapacaksın o zaman?
Bir de fasulyenin büyüme tarzı var tabii. Sırık fasulye, destek ister. Asılır gider. Ama oturak, o kendi kendine yeten fasulye. “Beni bırak,” der, “ben buradayım.” Hangisi daha iyi? Vallahi bu da ayrı bir muamma. Belki de ikisi de iyidir, kime göre neye göre değişir.
Sonuçta, fasulye fasulyedir. Ama işte insan merak ediyor. Ektiğin tohum ne çıkacak? Sırık mı, oturak mı? Yoksa arada bir şey mi? Belki de en iyisi, fazla düşünmemek. Ekiyorsun, bekliyorsun. Sonra... sürpriz!