Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌
Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu web sitesini veya diğer web sitelerini doğru şekilde göstermeyebilir. Yükseltmeli veya bir alternatif tarayıcı kullanmalısınız..
Bahçenizin köşesinde sessizce varlık gösteren yabani ısırgan otunu fark ettiniz mi? Çoğu zaman ihmal edilen bu bitki, aslında bir mucizenin ta kendisi. Isırganın, doğanın bize sunduğu en güçlü şifa kaynaklarından biri olduğu gerçeğiyle yüzleşmek gerek. Peki, bu mucizevi bitkinin hangi kısmı daha...
Evde oturuyorsun, çayını yudumluyorsun, düşüncelere dalmışsın. Birden aklına düşüyor: Şifalı bitkilerle dolu bir bahçe. Ne güzel olurdu değil mi? Ama nereden başlayacağını bilmiyorsun. Bir yerlerde okumuştun, şifalı bitki tohumları alırken ilaçsız ve yerli olanları tercih etmek gerekiyormuş...
Evde doğal uçucu yağ çıkarma fikri çekici değil mi? Hem ekonomik hem de yaratıcı bir uğraş olarak evde kendi distilasyon sisteminizi kurmak, belki de kendinizi doğayla daha iç içe hissetmenin bir yolu. Peki, bu iş gerçekten bu kadar basit mi? Evet, bir parça sabır ve biraz da merakla, neden...
Taze kekik yağı çıkarmak, doğanın bize sunduğu mucizelerden birini kendi ellerimizle yaratmak gibidir. Düşünsene, bahçende yetişen o mis kokulu kekiği alıp, onun özünden bir şifa iksiri elde etmek... Kulağa hoş geliyor, değil mi? Kekik, sadece yemeklerimize kattığı lezzetle değil, aynı zamanda...
Güneşin ilk ışıkları viyollerin üzerine düştüğünde, toprağın derinliklerinden yükselen bir hayat melodisi duyuluyordu. Her sabah, bahçeye adım attığımda, doğanın bu büyülü senfonisini dinlemek için sabırsızlanıyordum. Her biri kendi hikayesini anlatan tohumlar, viyollerde sessiz bir dansa...
Bir zamanlar, bahçemde sabah kahvemi yudumlarken, toprakta kıpır kıpır hareket eden küçük yaratıklar fark ettim. Bir solucan ordusu! Kim derdi ki bu minik işçiler benim bahçemin gerçek kahramanları olacak? O andan itibaren, kimyasal gübreleri bir kenara bırakıp doğal yöntemlere yönelmenin ne...
Bir sabah uyandığınızda, elinizde bir avuç fazladan kavun tohumu buluyorsunuz. "Ne yapacağım ben bunlarla?" diye düşünürken, aklınıza güzel bir fikir geliyor. Neden ihtiyacı olanlara dağıtmayasınız ki? Belki de bahçesinde yer açmak isteyen birine ya da köydeki bir arkadaşa... Aslında paylaşmak...
Bir gün bahçemde dolaşırken, domateslerin yapraklarının kıvrıldığını fark ettim. İlk başta çok önemsemedim, ama zamanla bu durumun daha da kötüleştiğini gördüm. İşte o an, çözüm arayışım başladı. Bir arkadaşım, "Abi ya, sütlü su karışımını dene," dedi. Önce inanmadım ama denemekte zarar yoktu...
Ailenizde de var mı o kuşaktan kuşağa geçen, herkesin bildiği ama kimsenin dışarıya söylemediği o gizli tarif? Bizim evde, babaannemin muhteşem zeytinyağlı dolması var mesela. Tarifini sorsan, "Bir tutam sevgi, biraz da sabır" der, geçer. Ama işin sırrı o değil, biliyorum. Bir gün mutfağa...
Hasat zamanı geldi mi, bir telaş başlar tarlalarda. Plastik kasalar, ürünlerin taşınması için olmazsa olmazdır. Peki, bu kasaların hijyenini hiç düşündünüz mü? Evet, işin en önemli noktalarından biri de bu. Düşünün, kasalar tarladan sofraya kadar bir yolculuk yapıyor. Yol boyunca da birçok şeyle...
Kışın soğuk nefesi bitkilerin üzerine çöktüğünde, doğa kendi ritmine uygun bir uykuya dalar. Aromatik bitkiler de bu döngüden nasibini alır, ama bu uyku, öyle sıradan bir uyku değil. Vernalizasyon dediğimiz bu süreç, bitkilerin bahara hazırlanma biçimidir. Düşünsene, bir bitki nasıl olur da...
Meyve ağaçlarına bakarken, dalların nasıl bir açıyla açıldığını hiç fark ettiniz mi? Şöyle bir düşünün. Geniş açılarla açılan dallar, meyve ağaçlarının farklı bir hikayesini anlatıyor. Verim hikayesini... Geniş açılar sanki ağacın nefes alışını simgeliyor. Meyveler, bu geniş dalların üzerinde...
Bir gün mutfakta yemek yaparken, tuz ve karabiber gibi bazı şeylerin bir arada daha iyi olduğunu fark ettiniz mi? İşte besin eriyiğinde de elementler arasında benzer bir ilişki var. Fakat bu sefer, birlikte çalışmak yerine bazen birbirlerini engelliyorlar. Düşünsenize, bir element diğerinin...
Budama işlemi, bitki bakımının belki de en ince sanatlarından biri. Ama hadi gel de anlat bunu forumlarda dolananlara! Herkesin uzman olduğu, herkesin en iyi bildiği bir konu. Ama işte, tam da burada başlıyor asıl mesele. En çok sorulan sorular, en çok yapılan hataların ipuçlarını veriyor...
Asma yaprağını saklamak, Anadolu mutfağının o eşsiz lezzetlerinden dolmanın sırrını korumak gibi bir şey. Herkesin bir yöntemi var, hepsi de birbirinden farklı. Mesela susuz saklama... Evet, bildiğiniz gibi, hiçbir şey eklemeden saklamak. Düşünsenize, yaprakları öylece alıp kavanoza...
Balkonunda çiçek yetiştirenlerin en büyük derdi, tatil zamanı gelince bitkileri kime emanet edeceği oluyor. Vallahi ne yalan söyleyeyim, eskiden ben de tatilde gözüm arkada kalırdı. İşte tam da burada otomatik sulama sistemi devreye giriyor. Evet, yanlış duymadın. Balkonda otomatik sulama...
Kireç kaymağı hazırlamak, sanki bir dedenin mutfakta kendi reçetesini paylaşması gibi. Biraz kireç, biraz su derken ortaya çıkan bu karışım, ağaçların gövdelerini zırh gibi sarmalar. Dedik ya, sanki büyülü bir iksir! Hem mantarları püskürtür hem de ağaçların narin derilerini güneşin hışmından...
Toprakla uğraşmak, doğanın kalbine dokunmak gibidir; her tohum, her yaprak, her kök bir hikâye anlatır. İşte bu hikâyenin bir parçası da kalsiyumun topraktaki rolü. Peki, toprağımızın bu hayati elemente olan susuzluğunu gidermek için yumurta kabukları gerçekten işe yarıyor mu? Anneannelerimizin...
Gerçekten de gölgeye saklanmış bir yeşillik cenneti fikri harika! Birkaç öneri de benden gelsin: Pazı ve rokayı da deneyebilirsiniz. İkisi de gölgeye gayet dayanıklı ve yetiştirilmesi kolay bitkiler. Pazı, renkli saplarıyla balkonunuza ayrı bir güzellik katarken, roka da salatalarınıza lezzetli...