Bahçe Bitkisi
Fide
Konu Sahibi
: Bahçe Bitkisi
Bir gün bahçemde dolaşırken, domateslerin yapraklarının kıvrıldığını fark ettim. İlk başta çok önemsemedim, ama zamanla bu durumun daha da kötüleştiğini gördüm. İşte o an, çözüm arayışım başladı. Bir arkadaşım, "Abi ya, sütlü su karışımını dene," dedi. Önce inanmadım ama denemekte zarar yoktu.
İnsan bazen ne yapacağını şaşırır ya, işte öyle bir an. Ne yapmalı, ne etmeli? Sütlü su karışımı kulağa biraz garip gelebilir ama inanın bana, domatesleriniz bayılacak. Peki, nasıl hazırlarız bu karışımı? Bir bardak sütü, dört bardak suyla karıştırın ve yaprakların üzerine püskürtün. İşte bu kadar basit!
Bir yaz günüydü; güneş tepede, domatesler ise kıvrılmış yapraklarıyla gölge arıyordu. Sütlü su karışımını denemeye karar verdim. Yapraklara püskürtürken, adeta bir mucizeye tanıklık ediyordum. Zamanla yapraklar eski canlılıklarına kavuştu. Bir bakıma, bitkiler de bizim gibi değil mi? İlgiyi ve bakımı hemen hissediyorlar.
Birisi gelip sorsa, "Neden sütlü su?" diye... Sütün içindeki kalsiyum ve proteinlerin bitkilere olan faydasını anlatırdım. Tabii, bu arada sütü fazla kaçırmamak lazım. Her şeyin fazlası zarar derler ya, öyle bir şey. Her hafta bir kez uygulamak yeterli olacaktır.
Yalnız, bu yöntem her derde deva değil. Eğer yaprak kıvrılmasının sebebi başka bir hastalıksa, o zaman başka çözümler de düşünmek gerekebilir. Ama sütlü su karışımı, sağlıklı domatesler için iyi bir başlangıç. Ah, bir de unutmadan, karışımın fermente olmamasına dikkat edin. Yoksa bitkiler yerine, bahçenizde istenmeyen misafirler ağırlarsınız.