Bahçe Bitkisi
Fide
Konu Sahibi
: Bahçe Bitkisi
Hasat zamanı geldi mi, bir telaş başlar tarlalarda. Plastik kasalar, ürünlerin taşınması için olmazsa olmazdır. Peki, bu kasaların hijyenini hiç düşündünüz mü? Evet, işin en önemli noktalarından biri de bu. Düşünün, kasalar tarladan sofraya kadar bir yolculuk yapıyor. Yol boyunca da birçok şeyle temas ediyor. Çapraz bulaşma dedikleri şey işte burada başlıyor.
Bir arkadaşım anlatmıştı, tarlada kasaların ne kadar kirli olduğunu. İlk başta pek önemsemezdim ama sonra düşündüm... İnsan bir kere fark edince, göz ardı edemiyor. Kasaları temizlemek, sadece suyla yıkamak değil, gerçekten hijyenik hale getirmek lazım. Belki de her hasattan sonra bir güzel dezenfekte etmek gerekiyor. Evet, biraz zahmetli ama değmez mi?
Çapraz bulaşmanın önüne geçmek için birkaç basit adım. Mesela, kasaları bir sistem dahilinde kullanmak. Kirli olanlar bir köşeye, temiz olanlar başka bir köşeye. Sağlıklı bir ürün zinciri oluşturmanın belki de en basit yolu bu. Bir de saklama koşulları var tabii. Rutubetli yerlerde bekletmek yerine, kuru ve temiz alanlar seçmek önemli. Küçük ama etkili bir adım.
Ah, şu kasaların ne zaman temizlenmesi gerektiği konusu var ya, işte o da ayrı bir muamma. Çoğu kişi der ki, sadece hasattan önce temizlemek yeterli. Ama bence düzenli aralıklarla temizlenmeli. Çünkü biriken kir ve mikroplar, hiç ummadığınız bir anda büyük sorunlara yol açabilir. Sadece hasat öncesi değil, hasat sonrası da bir temizlik rutini oluşturmak lazım.