Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Arama sonuçlarınız

1. okutan

Şifalı Otlar Ve Yanlış Kullanım: Bahçenizdeki Bitkileri Tanırken Yapılan Hatalar

Şifalı otlar, özellikle doğal yaşamı benimseyenler için sonsuz bir çekim kaynağı. Ancak, bahçede yetiştirilen bu otların her biri aslında kendi küçük sırlarını saklar. Herkesin bitkiler hakkında her şeyi bildiğini sanması... Yanlış anlaşılmalar burada başlar. Bir otun faydaları kadar, yanlış...
  2. okutan

Hobi Bahçesi Kurma Maliyeti: En Ekonomik Ve Verimli Başlangıç Stratejileri

Hobi bahçesi kurmak kulağa hoş geliyor değil mi? Hele bir de ekonomik ve verimli bir başlangıç yapabiliyorsanız... Aslında, çoğu insanın düşündüğünden daha basit bu iş. Tabii ki planlama ve biraz da bilgi gerekiyor ama kim demiş her şey para demek diye? Öncelikle, işe küçükten başlamalısınız...
  3. okutan

Tohum Saflığını Koruma Rehberi: Farklı Çeşitlerin Birbirine Karışmasını Önleyin

Bir zamanlar, Anadolu'nun bereketli topraklarında bir çiftçi yaşardı. Çevresindeki herkes gibi o da toprağı severdi ama bir farkla; onun gözleri hep ufukta, geleceğe bakardı. Tohumlar onun için sadece birer ürün değil, aynı zamanda bir mirastı. Peki ya bu mirası nasıl koruyacaktı? İşte burada...
  4. okutan

Topraksız Tarımda Işıklandırma: Led Mi, Fluoresan Mı? Hangi Spektrum Daha Etkili?

Topraksız tarım dedik mi akan sular durur, değil mi? Hele bir de işin içine ışıklandırma girince... LED mi daha iyi, yoksa floresan mı? Vallahi, bu konu da bir hayli kafa karıştırıcı. Şimdi, düşünün ki, minik bir bahçeniz var ama toprak yok. Çiçekler, sebzeler sanki sihirli bir şekilde büyüyor...
  5. okutan

Şifalı Otlarda Zararlı Mücadelesi: Yenilebilir Bitkiler İçin Organik Çözümler

Şu şifalı otlar yok mu, bir yandan dertlere deva, öte yandan kendi başlarına bir dünya. Yetiştirmek bir mesele, korumak apayrı bir mesele. Zararlılarla baş etmek için illa ki kimyasal kullanmak zorunda olmadığımızı biliyor muyuz peki? Doğanın sunduğu o kadar güzel çözümler var ki! Mesela, neem...
  6. okutan

Mutfak Atıklarından Lezzet Çıkarmak: Sebze Kabuklarıyla Doğal Stok Hazırlığı

Sebze kabukları, evet, hani şu yemek yaparken bir kenara attığımız şeyler. Düşünüyorum da, kaçımız onların aslında ne kadar kıymetli olduğunu fark ediyoruz? İşte bu noktada mutfakta sihir yapmanın tam zamanı! Herkesin bir zamanlar düşündüğü o şey: "Bunlar işe yarar mı ki?" Vallahi, billahi...
  7. okutan

Fide Viyolü Ve Saksı Seçimi: En Dayanıklı Ve Ekonomik Marka Tartışması

Fide viyolü seçerken dikkat etmen gereken o kadar çok detay var ki... Hangi markayı alacaksın, dayanıklılığı nasıl, ekonomik mi? İşte bu soruların peşine düştüm. Oldu olacak en sağlamını bulalım dedim. Elbette ilk başta fiyat etiketine takılıp kalıyor insan ama unutma, bazen ucuz etin yahnisi...
  8. okutan

Yerli Tohum Ve Hibrit Farkı: Bahçeniz İçin Hangisi Daha Sağlıklı?

Tohum meselesi var ya, işin özü aslında. Bahçeye çıkıp toprakla uğraşmaya başladığında, tohum seçimiyle ilgili kafanda bir sürü soru belirir. Yerli tohum mu ekmeli, yoksa hibrit mi? Hangisi daha iyi gelir bahçene? Biraz düşünelim. Yerli tohum, atadan kalma gibi. Nesilden nesile aktarılan bir...
  9. okutan

Merhaba Sebze.net Ailesi

Merhaba, aramıza hoş geldin :)
  10. okutan

Tohumdan Sofraya: Kendi Sebzeni Yetiştirmenin En Verimli 7 Yolu

Tohumdan sofraya, kendi sebzeni yetiştirmek... Kulağa nasıl geliyor? Şehir hayatının koşturmacasında kaybolurken bir yandan da doğayla iç içe olmak... Vallahi, şu toprakla uğraşmanın verdiği huzur bir başka. Hele bir de kendi ellerinle yetiştirdiğin sebzeleri yemek yok mu? İşte o, paha...
  11. okutan

Domateslerde Koltuk Alma Rehberi: Verimi Artıran Tek Gövde Budama Tekniği

Domates yetiştiriciliği, bir hobi ya da geçim kaynağı olarak birçok insanın ilgisini çekiyor. Yani, bahçeye çıktığınızda kocaman, kırmızı ve sulu domateslerle karşılaşmak gibisi yok. Ama işte o nokta var ya, tam da orada "koltuk alma" dediğimiz bir teknik devreye giriyor. Herkesin dilinde...
  12. okutan

Sebze Hasat Zamanı Nasıl Belirlenir? Meyve Olgunluğunu Anlama Rehberi

Sebzelerin veya meyvelerin olgunlaştığını anlamak aslında sanıldığı kadar zor değil. Hatta bazen “Bu işin bir püf noktası var mı?” diye düşündüğünüz oluyor. İşte tam da bu noktada, biraz gözlem, biraz deneyim ve biraz da sezgi devreye giriyor. Bahçede dolaşırken domateslerin rengini kontrol...
  13. okutan

Doğal Gübre Tarifleri: Muz Kabuğu, Yumurta Kabuğu ve Kahve Telvesi Kullanımı

Bahçeyle uğraşmadan önce, doğal gübrelerin sihrine bir bakalım. Muz kabuğu, yumurta kabuğu ve kahve telvesi... Bu üçlü, bitkilerinizi şımartmanın en doğal yolu olabilir. Muz kabuğu deyip geçmeyin, potasyum deposu bunlar. Sabah kahvenizi içtikten sonra o telveyi sakın çöpe atmayın, bitkilerinize...
  14. okutan

Balkonda En Hızlı Yetişen Sebzeler (30 Günde Hasat Listesi)

Balkonunuzda sebze yetiştirmek istiyorsunuz ama sabırsızsınız, değil mi? Ne eksem de hemen hasat etsem, diye düşünüyorsunuz. İşte tam da bu noktada hızlı büyüyen sebzeler yardımınıza koşuyor. Hadi gelin, 30 gün içinde sizi mutlu edecek sebzelere bir göz atalım. Birincisi, belki de tahmin...
  15. okutan

Evde Organik Sebze Yetiştirmeye Nereden Başlanır? (2026 Güncel Rehber)

Evde organik sebze yetiştirmek, birçok insan için hem hobi hem de sağlık açısından büyük bir kazanç. Peki, bu işe nereden başlanır? İlk adımda, ne kadar alana sahip olduğunuzu gözden geçirmeniz önemli. Balkondan mutfak pencerenize kadar her yer bir fırsat. Unutmayın, şehir hayatı bu tutkuyu...
  16. okutan

Hangi Topraksız Tarım Yöntemi Daha Karlı?

Arkadaşlar merhaba! Ticari bir üretim planlıyorum ancak NFT mi yoksa Kokopit (Katı Ortam) mi kurmalıyım karar veremedim. Domates ve çilek odaklı gitmek istiyorum. Sizce başlangıç maliyeti ve işletme kolaylığı açısından hangisi daha avantajlı? Tecrübeli üreticiler sistemlerinin artılarını ve...
  17. okutan

Arpa Hasılı Sistemlerinde Küf Problemi Yaşayan Var mı?

Selamlar arkadaşlar! Kendi çiftliğim için küçük bir arpa çimlendirme ünitesi kurdum ancak 5. günden sonra tepsilerin alt kısmında beyaz pamuklanmalar (küf) oluşuyor. Havalandırmam açık ama nemi düşüremiyorum. Sizce sulama sıklığını mı azaltmalıyım yoksa tohumları farklı bir yöntemle mi...
  18. okutan

Besin Eriyiği Hazırlarken En Çok Yapılan Hatalar Neler?

Selamlar! Ben ilk denememde kalsiyum ve fosfatı aynı anda karıştırıp dibe çökelme yapmasına sebep oldum. Şimdi A ve B stok çözeltisi kullanıyorum. Sizler besin hazırlarken hangi markaları tercih ediyorsunuz? Ev yapımı tariflerle başarılı olan var mı yoksa ticari hazır setler mi daha güvenli...
  19. okutan

En Güvenilir pH ve EC Metre Markaları Hangileri?

Arkadaşlar merhaba! Yeni bir sistem kuruyorum ve ölçüm cihazları konusunda kararsız kaldım. Ucuz sarı pH metrelerden bıktım, her gün kalibrasyon istiyorlar. Siz hangi markaları kullanıyorsunuz? Bluelab, Hanna veya Milwaukee gibi markalar aradaki fiyat farkına değer mi? Tecrübeli arkadaşlar...
  20. okutan

Yaz Sıcaklarında Hidroponik Sistemi Soğutma Taktikleri

Arkadaşlar selamlar! Yaz ayları geldi, kök sıcaklıkları yükselmeye başladı. Ben depoyu straforla kaplayarak 2-3 derece avantaj sağladım. Sizler bu sıcaklarla nasıl baş ediyorsunuz? Chiller kullanan var mı yoksa buz şişeleriyle mi devam ediyorsunuz? Tecrübelerinizi paylaşırsanız hepimiz faydalanırız.
Geri