Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌
Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu web sitesini veya diğer web sitelerini doğru şekilde göstermeyebilir. Yükseltmeli veya bir alternatif tarayıcı kullanmalısınız..
Dostum, günümüzde tarım teknolojileri arasında seçim yapmak, bir alışveriş merkezine girip hangi çikolatayı alacağını seçmek kadar karmaşık bir hâl aldı. Ama korkma, sana bu konuda rehberlik etmeye geldim. Şimdi, bu iki popüler sistemden bahsedeceğiz: Durgun Su Kültürü (DWC) ve NFT Boru Sistemi...
Beyler, marul yetiştirirken hiç kök çürüklüğü ile karşılaştınız mı? Vallahi dertli bir iş. Çürüklüğün sebebi de Pythium denen bir mantar. Evet, mantar dedim. Öyle bildiğiniz gibi değil ama, kurnaz bir şey bu.
Önce bir bakıyorsun, marulun yaprakları solgun. Diyorsun ki, "Aman canım suyu eksik...
Gözlerinizi kapatın ve bir an için hayal edin; betonun ortasında yükselen yemyeşil bir bahçe. Toprak yok, ancak hayat dolu. İşte bizler, bu büyülü dünyada, bitkilerin köklerini suya saldığı bir toprak olmadan da yaşamı destansı bir macera gibi sürdürebileceğimizi keşfettik. Topraksız tarımın...
Bir sabah düşün, uyanmışsın, elinde dumanı üzerinde bir fincan kahve veya çay. İçiyorsun, keyfin yerinde. Sonra aklına geliyor, bu posalar çöp olmamalı. Hadi diyorsun, saksıya dökeyim bari. Ne de olsa doğal gübre, değil mi? Ama işte tam o anda bir saniye... Küflenme derdi başına bela.
Evinin...
Bazen düşünüyorum da, bu yerli tohumların peşinde koşmak, hazine avcılığı gibi bir şey. Hani şu eski haritalarla define arayanlar var ya, işte öyle bir tutku. Sürekli elinizde bir liste, "Şunu bulsam, bunu alsam..." diye dolanıp duruyorsunuz. Ama bir de var ki, bazen bulmak değil, paylaşmak esas...
Sarımsaklı su hazırlamak, hem sağlığımız için hem de yemeklerimize lezzet katmak için harika bir fikir. Ama işin bir de kokusu var, değil mi? Şöyle bir düşün, mutfağa girdiğinde buram buram sarımsak kokusu... Kimileri için hoş olabilir ama çoğumuz için biraz can sıkıcı. Peki, bu kokuyu nasıl...
Bahçede el arabası kullanmak, işlerinizi kolaylaştırır, tamam da, peki bu el arabasını alırken nelere dikkat etmek gerek? İlk olarak, lastiklere bir bakmak lazım. Lastikler nasıl? Havası yerinde mi? Yoksa patlak mı? İkinci el bir el arabası alırken, lastiklerin durumu önemli çünkü bu arabanın...
Ev tipi kurutma makineleriyle başım hoş; ama aramızda bir sır var: Katman düzeni. Ne demek istediğimi anladınız mı? Yani o çamaşırları nasıl yerleştirdiğimiz... Ah, işte orada bir numara var. Her şeyin eşit kuruması için, her biriyle ayrı ayrı ilgilenmek gerekiyor, tıpkı çocuklarla ilgilenmek...
İçimi kemiren bir merakla başladım bu işe. Tıbbi bitkilerde genetik varyasyon meselesi, beni her zaman derinden etkiledi. Aynı tür bitki ama bambaşka özellikler... Nasıl oluyor? Düşünsenize, aynı ağaçtan iki elma koparıyorsunuz ama tatları birbirinden farklı. İşte bu mucizeye bilim dünyasında...
Meyve ağaçlarıyla haşır neşir olan herkes iyi bilir ki, budama işi sanıldığı kadar basit değil. Hele iç içe geçen dallar var ya, işte onlar... Onlar bambaşka bir mesele. Budama yaparken en önemli hedeflerden biri ışık geçirgenliğini artırmak. Çünkü ışık yoksa meyve de yok. Düşünsenize, koca bir...
Hadi gelin, NFT sistemlerinin derinliklerine dalalım. Hani şu besin filmi tekniği var ya, işte onun ince ayarları nasıl yapılır, bir bakalım. Kimisi diyor ki eğim önemli, akış hızı da bir o kadar mühim. Peki ya besin filmi kalınlığı? İşte orası biraz ince hesap...
Bazen öyle olur ki, o besin...
Toprak zenginleştirme... Tarımın en kadim sırlarından biri. Ama hangi hayvan gübresi daha iyi? İnek mi, koyun mu, keçi mi? Her biri, toprağa farklı bir hikaye anlatıyor. Her biri, bitkilerin ruhuna farklı bir dokunuş katıyor. İnek gübresi, ağır ve biraz da hantal ama sabırlı çiftçilerin tercihi...
Ahmet, İstanbul'un kalabalık ve gri sokaklarının arasında sıkışıp kalmış bir apartman dairesinde yaşıyordu. Balkonuna çıktığında etrafında gördüğü tek şey beton yığınlarıydı. Yeşile duyduğu özlem, bir gün internette gezinirken karşısına çıkan bir fikirle can buldu: Hidroponik tarım. "Acaba ben...
Aromatik yağlar, hayatımıza kattıkları o hoş koku ve rahatlatıcı etkileriyle bilinir. Ama bu yağlar da sonsuza kadar dayanmaz. Evet, doğru duydun. Aromatik yağların da bir raf ömrü var. Peki, bu yağlar bozulduğunda nasıl anlarız? İşte bunu konuşalım.
Bir gün elinize aldığınızda bir garip koku...
Her şey çok güzel başlamıştı. Tarifin her adımını dikkatle takip ettin. Ama o da ne? Tuz elini fazla kaçırdı. Panik yok! Biraz limon suyu ekle. Limon asidi, fazla tuzu dengeler. Üstelik yemeğe hafif bir ferahlık da katar. Denemekten zarar gelmez, değil mi?
Zeytinyağı da bir başka kurtarıcı...
Merhaba doğaseverler! Bu yıl ilk defa kendi bahçemi kurmaya karar verdim ancak hangi tohumları almalıyım ve toprağı nasıl hazırlamalıyım tam emin değilim. Şehir içinde küçük bir bahçesi olanlar tecrübelerini paylaşabilir mi? Hangi sebzelerden daha iyi verim aldınız? Tavsiyelerinizi bekliyorum!
Bahçede çalışmak, bazen çiçeği burnunda bir macera gibi. Ama hadi gel, konuşalım biraz. Taze toprak kokusu, yaprakların hışırtısı… Tamam ama ya o çamura batan ayaklar? İşte bu yüzden iş ayakkabıları, bahçe elbiselerinin ayrılmaz bir parçası olmalı. Düşünsene, sabahın ilk ışıklarıyla bahçeye adım...