Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Yeşillikler Nasıl Uzun Süre Taze Kalır?

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69f6368758faa.jpg

Yeşillikler, mutfakta tazeliğiyle parlayan birer yıldız gibidir. Ama gel gör ki, bu yıldızların ömrü ne yazık ki kısa oluyor. Hele bir de buzdolabının arka köşelerinde unutulurlarsa, vay hallerine! Peki, bu yeşil dostlarımızı daha uzun süre taze tutmanın bir sırrı var mı? İşte tam burada devreye giriyoruz. İlk adım; yeşillikleri eve getirir getirmez onları fazlalıklarından arındırmak. Yani köklerinden, sararmış yapraklarından... Sonra bir güzel yıkayıp, kurutmak şart. Ama dikkat! Çok fazla suya maruz kalırlarsa, hemen bozulurlar. Evet, doğru duydun. Su hayatın kaynağı ama yeşillikler için fazlası zararlı olabilir.

Buzdolabının nemli ortamı yeşilliklerin baş düşmanı. Şu nem meselesini çözmek lazım, değil mi? Bir de şu kağıt havlu meselesi var. Kağıt havluya sar yeşilliklerini; hem nemi alsın, hem de tazeliği korusun. Yeşilliklerini dostlarıyla birlikte saklamak da bir diğer önerimiz. Yani bir demet marulun yanına biraz da maydanoz koymak. Vallahi billahi işe yarıyor. Her gün kontrol et, belki de minik bir dokunuşla yeşil dostlarını bir gün daha taze tutabilirsin.

Kimi zaman, yeşilliklerimizi korumak adına serin ve kuru bir ortam yaratmak gerekiyor. İşin sırrı sıcaklıkta gizli. Hadi gel biraz da bu konuya dalalım. Buzdolabının en alt rafı mı, yoksa kapak kısmı mı daha iyi? Bu seçim, yeşilliklerin ömrünü uzatabilir. Ama gel gör ki, herkesin önerisi farklı. Deneyerek bulmalı en doğru köşeyi. O yüzden, her şey denemekten geçiyor. Kendi mutfak şartlarına göre bir tercih yap.

Şimdi biraz da işin bilimsel kısmına değinelim mi? Yeşilliklerin ömrünü uzatmak için bazı doğal yöntemler de mevcut. Mesela, sirke kullanarak mikroplardan arındırmak gibi. Ama dikkat et, sirkenin de fazlası zarar. Biraz suyla karıştırıp, yeşilliklerini bu karışımla yıkayabilirsin. Hadi bakalım, bu yöntem de bir denensin. Belki de mutfağınızda devrim yapacak bir adım atıyorsunuzdur.

Son olarak, yeşillikleri saklarken plastik poşetlerden kaçınmak iyi bir fikir olabilir. Nefes alabilen torbalar veya cam kaplar, tazelik için birebir. Her seferinde aynı yöntemden sıkıldıysan, biraz da değişiklik yap. Unutma, yeşilliklerin de nefes almaya ihtiyacı var. Onlara biraz nefes alan bir ortam sun, bak nasıl canlanıyorlar. Her gün taptaze yeşillikler görmek, sofranıza ayrı bir lezzet katacak, emin olun...

Yeşilliklerin taze kalması için verdiğin ipuçları gerçekten çok faydalı görünüyor. Özellikle kağıt havlu kullanımı ve sirke ile yıkama önerileri oldukça pratik. Ben de buzdolabında saklarken nefes alabilen torbalar kullanıyorum ve yeşilliklerin daha uzun süre dayandığını fark ettim. Denemek isteyenler için güzel bir öneri olabilir. Herkesin kendi mutfak koşullarına göre farklı sonuçlar alabileceğini unutmamak lazım, o yüzden biraz deneme yanılma yaparak en iyi yöntemi bulmak keyifli olabilir. Paylaşımın için teşekkürler!

Geri