Bazen düşünüyorum da, bu yerli tohumların peşinde koşmak, hazine avcılığı gibi bir şey. Hani şu eski haritalarla define arayanlar var ya, işte öyle bir tutku. Sürekli elinizde bir liste, "Şunu bulsam, bunu alsam..." diye dolanıp duruyorsunuz. Ama bir de var ki, bazen bulmak değil, paylaşmak esas olan.
Şimdi, burada en çok aranan tohumlar neler, diye soracak olursanız, her yörenin kendi kıymetlisi var. Kimisi kara lahana diyor, kimisi çorum biberi. Ama bir bakıyorsunuz, herkesin dilinde bir "vazgeçilmez" tür. Bu aralar kaybolmaya yüz tutmuş olanları bulmak da ayrı bir heyecan. Bir sofra kuracaksınız, e tabii yerli mahsul olsun istersiniz.
Peki ya, "Benim olmazsa olmaz tohumum bu" diyenler? İşte burada hikayeler başlıyor. Bir köy düğününde tadılan o domates, çocuklukta bahçeden koparılan salatalık... İnsanlar bir tohumun peşinde koşarken aslında anılarının peşinden gidiyor desem? Aslında bu tohumların hikayeleri, bizim hikayelerimiz.
Bazen düşünüyorum, bu takaslar bir nevi sosyal etkinlik. İnsanlar bir araya geliyor, tohumdan tohumu anlatıyor. Anlatırken gözleri parlıyor. Ve işte tam o anda bambaşka bir şey oluyor. Bir tohum, sadece bir tohum olmaktan çıkıyor, bir dostluk bağı kuruyor. O yüzden diyorum ki, arada bir oturun düşünün, sizin vazgeçilmeziniz hangisi?
Sonuçta, bu işin içinde biraz da nostalji var. O eski tatları aramak, çocukluğunuzu hatırlamak istemez misiniz? Herkesin bir favorisi var, ama bu favoriler zamanla değişir. Belki de en iyisi, hangi tohumun size ne anımsattığını bir düşünmek...