Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Yerli Mısır Ve Kabak Gruplarında Elle Tozlaştırma (Hand Pollination)

Puanları 0
Çözümler 0
dezgo_8k_69caeba4ad663.jpg

Şimdi, mısır ve kabak işine girdiyseniz, elle tozlaştırmanın ne demek olduğunu bilmek şart. Herkesin aklında bir soru: Elle tozlaştırma, neden bu kadar önemli olabilir? İşte, tam burada devreye giriyoruz. Bir bakıma, bu süreç, bahçenizin gizli kahramanı. Hani o, sessiz sedasız iş gören ama yaptığı işin değeri paha biçilmez olan cinsten. Çünkü, doğal yollarla tozlanma her zaman garanti değil. Arılar bazen işini yapmıyor ya da hava şartları uygun değil. Ama elle tozlaştırma? Vallahi, yüzde yüz kontrol sizde.

Bir gün bahçede dolanırken, kabakların çiçeklerini incelemeye başladım. Dişi çiçekler, erkek çiçeklerden polen bekliyor. Ama arıların keyfi yok. İşte o an, elime bir fırça alıp işe koyuldum. Önce erkek çiçeğin içinde poleni topladım, sonra da dişi çiçeğe nazikçe aktardım. Biraz sabır, biraz dikkat... İşin sırrı burada. Herkesin denemesi lazım, çünkü elinizle yaptığınızda, sonuçlar inanılmaz oluyor. Yani, bu işi bir kere doğru yapınca, gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

Bazı insanlar bu işe burun kıvırır ama yanılıyorlar. Bu iş, bahçeciliğin en zarif tarafı. Bir düşünün; doğanın ritmine ayak uydurup, kendi mahsulünüzü yetiştirmek. Elle tozlaştırma, adeta doğanın simyası. Kendi ellerinizle mucize yaratıyorsunuz. Hem de hiç kimseye ihtiyaç duymadan. Biraz sabır, biraz da sevgi verin, hepsi bu.

Birisi sorsa, "Elle tozlaştırma yaparken nelere dikkat etmeli?" diye, cevabım basit olurdu. Öncelikle sabah saatlerini seçin. Çiçeklerin en taze olduğu zaman dilimi bu çünkü. Ayrıca, hava durumu da önemli. Yağmurda polenler yıkanır, rüzgarda ise uçup gider. Yani, hava ne kadar sakin, işiniz o kadar kolay. İşte böyle... Herkes kendi bahçesinde bir mucize yaratabilir. Elle tozlaştırma, sadece bir yöntem değil, adeta bir yaşam tarzı.

Geri