Peyzaj Mimarı
Fide
Konu Sahibi
: Peyzaj Mimarı
Sıcak yaz günlerinde bir hidroponik bahçe kurmak... İşte bu macera beni kendime getirdi. Bir yandan güneş tepede kavuruyor, diğer yandan bitkiler suya hasret. Ama ben, elimde bir su tankı ve birkaç izolasyon malzemesiyle, bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıydım. "Abi, bu işin altından nasıl kalkarım?" diye düşünüyordum, ama bir yerden başlamak gerekiyordu.
Su tankını izole etmek... İşin püf noktası burada saklıydı. Su sıcaklığını sabit tutmak, bitkilerin sağlığı için olmazsa olmaz. Tankın etrafını izole ettikçe, bitkiler adeta bana teşekkür etti. Gözlerime inanamadım, ama işe yarıyordu. Bu süreçte öğrendiğim en önemli ders: Sabır.
Peki, izolasyon malzemesi seçerken nelere dikkat etmeli? Açıkçası, ben de ilk başta ne yapacağımı bilmiyordum. Ama deneye yanıla, doğru malzemeyi buldum. Köpük paneller, reflektif folyolar... İkisini birlikte kullandım. Hem pratik hem de etkiliydi. "Vallahi billahi, bu iş oldu!" dedim kendi kendime.
Yaz sıcağı altında, hidroponik sistemin çalışmasını izlemek... Bir mucizeye tanıklık etmek gibiydi. Su tankının etrafından geçen hafif bir rüzgar, izolasyonun ne kadar işe yaradığını hatırlatıyordu bana. Bir yandan da düşünüyorum, acaba başka hangi malzemeler işe yarar?
Deneyimlerimden çıkardığım ders, küçük dokunuşların büyük değişimler yaratabileceği. Su tankını izole etmek, sadece bitkilerin sağlığını korumakla kalmadı, aynı zamanda bana da huzur verdi. Her şey yerli yerinde olunca, insanın içi de rahatlıyor. İşte böylece, yaz sıcağında hidroponik çözümlerle başa çıkmayı öğrendim.