Geçenlerde yine o hidroponik düzeneklerle uğraşırken aklıma şu soru takıldı: En karmaşık ama bir o kadar da verimli düzenek sizce ne? Vallahi bazen öyle sistemler görüyorum ki, insan hayran kalıyor. Düşünsenize, suyun içinde büyüyen koca koca marullar, domatesler... Toprağa ihtiyaç yok ama verim tavan!
Bir arkadaşım var, Mehmet abi, adam tam bir hidroponik dehası. Evde kurduğu sistem yok artık dedirtecek cinsten. İkinci el borular, biraz da eski akvaryum ekipmanı derken, ortaya bir şaheser çıkarmış. Yani demem o ki, bu işte biraz yaratıcılık biraz da sabır gerekiyor.
Bilmiyorum siz de benim gibi hissediyor musunuz ama topraksız tarım adeta çocukken kurduğumuz o lego şehirleri gibi. Parçaları bir araya getiriyorsunuz, suyu ayarlıyorsunuz, besinleri ekliyorsunuz ve bir bakmışsınız ki... her şey mükemmel çalışıyor. Ama tabii, her zaman işler planlandığı gibi gitmiyor. Su kaçakları, besin eksiklikleri... Her an bir sürpriz!
Geçen gün yine bir forumda karşılaştım, biri soruyordu: "Bu iş gerçekten verimli mi?" Ben de dedim ki: "Abi ya, bir dene gör!" Vallahi, en başta biraz karmaşık gelebilir ama sonrasında işler rayına oturuyor. Bir de bakıyorsunuz ki, balkonunuzda bir yeşillik cenneti kurmuşsunuz.