Nalan İst
Fide
Bir sabah kalktınız ve pencerenizden dışarı baktığınızda o mis gibi toprak kokusunu duydunuz. İşte o an, içimizdeki bahçıvan ruhu harekete geçer. Belki de kendinize sormaya başlarsınız, neden kendi fidelerimi yetiştirmiyorum? Ama sonra düşüncelerinizde kaybolursunuz: "Nereden başlamalıyım? Pahalı ekipmanlar almam lazım mı?" Aman, hiç gözünüzde büyütmeyin! İşin sırrı aslında o kadar da karmaşık değil.
Tohum işi ince bir sanattır. Hele ki yeni başlıyorsanız, bir tohumun filizlenip fideye dönüşmesi mucize gibi gelir insana. Küçük bir tohumdan koca bir bitki çıkacak, düşünebiliyor musunuz? Ama o tohumları toprağa gömmek mi? İşte burada biraz cesur olmanız gerekiyor. İlk adım, en ucuz ve basit malzemelerle başlamak. Evet, evet, yanlış duymadınız: Karton yumurta kolileri, eski yoğurt kapları veya plastik şişeler... Biraz yaratıcılık, biraz da heves yeter de artar bile.
Peki ya tohumlar? Onlar sizin geleceğiniz, hayallerinizin yeşermesi için ilk adım. Belki de şu an "Hangi tohumları seçmeliyim?" diye soruyorsunuzdur. Hadi gelin, domates, biber ya da marul gibi hızlı büyüyen ve kolay bakılan sebzelerle başlayın. Toz toprak içinde yoğrulmak, ellerinizin kirlenmesi... İşte gerçek huzur bu! Tohumları ekmek, her gün biraz su verip büyümelerini izlemek, insanı ne kadar da mutlu eder.
Fideler büyüyüp gelişmeye başladığında, onları daha büyük saksılara almak gerekir. Ama korkmayın, bu aşama da gözünüzü korkutmasın. Biraz araştırma, biraz da deneme yanılma... Günün sonunda, o küçük fidelerin nasıl birer dev bitkiye dönüştüğünü görmek bütün yorgunluklara değer. Üstelik, kendi yetiştirdiğiniz sebzeleri tatmanın keyfini bir düşünün. "İşte bu," dersiniz, "işte bu gerçekten benim eseri."
Sonuçta, tohumdan fide yetiştirmek öyle karmaşık bir iş değil. Hatta, bu süreç hayatın kendisi gibi; inişleri çıkışları, başarıları ve başarısızlıkları ile dolu. Ama en önemlisi, her yeni gün size yeni bir başlangıç, yeni bir umut sunar. Şimdi, bir tohum alın ve kendi hikayenizi yazmaya başlayın. Kim bilir, belki de bir gün balkonunuzda minik bir ormanınız olur...