Hakan A
Üye
Tohumlar filizlendi, şimdi de gerçek yapraklar belirmeye başladı. İşte o an, insana "Yahu, ne zaman beslesem acaba?" diye düşündüren anlardan biri. İki yaprak çıkmış, gözlerimle görüyorum ama hâlâ emin değilim. İşte tam da bu noktada, sabır gerekiyor. İlk yapraklar çıktığında hemen gübreye sarılmak değil, biraz beklemek lazım.
Ama ne kadar bekleyeceğiz? Azıcık daha yeşil, azıcık daha güçlü olmalarını gözlemlemek önemli. Çünkü fideler de tıpkı insan gibi, önce kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmeli. Herkesin söylediği bir şey var: İlk gerçek yapraklar çıktığında, besleme zamanı geliyor. Ama bu her seferinde aynı mı? Hayır. Her bitki kendi temposunu belirliyor.
Şimdi, abicim, düşündüğün gibi hemen bir avuç gübreyi boca etmek değil iş. Önce bir bak, toprak ne diyor? Hafifçe kontrol et, suya doyur, biraz dinlensin. Bitkiler de nefes alır, unutma. O yüzden, "Hadi bakalım, şimdi sıra sende," demek için doğru zamanı bekle.
Biraz sabır, biraz gözlem. İşte, ben buna "doğanın dili" diyorum. Bazen beklemek, hiç de kolay değil. Ama doğru zaman geldiğinde, beslemek de bir o kadar tatmin edici. O yüzden, acele etme derim. Tohumdan fideye geçişte, besleme zamanını hissetmek gerek.