Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Tohum Nasıl Ekilir? Adım Adım Anlatım

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69f5c55394713.jpg

Tohum ekmek, aslında bir sanat gibi. Düşünsenize, minicik bir tohumu toprağa bırakıyorsunuz ve o küçücük şey, zamanla hayat bulup serpilip büyüyor. Ama nasıl yapılır bu iş? İşte tam da burada bilgi devreye giriyor. Öncelikle, hangi tohumu ekeceğinizi seçmekle başlayın. Her bitkinin kendine özgü ihtiyaçları var, bu yüzden ne tür bir tohum seçeceğiniz, ekim sürecinin en önemli adımlarından biri. Hangi bitkiyi seçeceksiniz; domates mi, biber mi yoksa belki de fesleğen?

Tohumları seçtiniz mi? Şimdi sıra toprakta. Toprağın yapısı, ekim başarınızı doğrudan etkiler. Doğru toprak karışımı, suyun ve besinlerin tohuma ulaşmasını kolaylaştırır. Hafif, geçirgen bir toprak en idealidir. İyi bir drenaj sağlamak için toprağı gevşetin. Unutmayın, toprak ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Toprağın dokusu, adeta tohumun yuvası gibi...

Sulama ise bir başka önemli mesele. Tohumlar çimlenmeye başlamadan önce toprağın nemli kalması gerekiyor. Ancak dikkat edin, fazla su da kök çürümelerine neden olabilir. Genellikle sprey ile hafifçe sulamak en iyisi. Su, yaşamın kaynağı ya, ama fazlası zarar verir. İdeal olanı bulmak gerek.

Ekim derinliği de bir başka kritik nokta. Tohum türüne göre ekim derinliği değişir, bu yüzden tohum paketlerinin üzerindeki talimatlara dikkat edin. Çoğu tohum, kendi boyunun iki katı derinliğe ekilir. Çok derine gömerseniz, filizlenmesi zor olur. Yüzeye yakın bırakırsanız, kuruyabilir. O ince dengeyi yakalamak lazım.

Ve elbette sabır. Tohum ekimi, sabır isteyen bir süreç. Tohumlarınızı ektiniz, suladınız, peki ya sonra? Beklemek... Gözünüz her gün o toprakta olsun, ama acele etmeyin. Doğa, kendi hızında çalışıyor ve bu hız, bizim alıştığımızdan biraz daha yavaş olabilir. Ama sonuçta, o ilk yeşil filiz topraktan çıktığında, her şeye değecek.