Ayşenur Kurt
Fide
Konu Sahibi
: Ayşenur Kurt
Ah be, tohum ektim, bekledim, bekledim ama sanki hiç çimlenmeye niyetleri yok. Sen de böyle mi oldun? Kimi tohumlar var, öyle nazlı ki, bekle Allah bekle. Hani diyorum, acaba onlara biraz daha şefkat mi göstermek lazım? Ama bir yandan da sanki "hadi canım, büyüsenize artık" diyesi geliyor insanın. Ne yapmalı, nasıl bir yol izlemeli? İşte burada devreye canlandırma kürleri giriyor. Evet evet, yanlış duymadın, canlandırma kürleri!
Şimdi kendi deneyimimden bahsedeyim, belki sende de işe yarar. Geçen sene birkaç sebze tohumu aldım, heyecanla ektim. Ama sonuç? Hüsran... Çimlenme oranı yerlerde sürünüyor. Dedim ki "bu işte bir terslik var." Araştırdım, sordum, soruşturdum. Meğersem tohumları biraz uyandırmak gerekiyormuş. Suya yatırmak, nemli bir ortamda bekletmek gibi şeyler... Deneyin derim, çünkü bazen tohumlar da biraz naz yapabiliyor.
Peki bunları nasıl yapıyoruz? Önce bir bardak su alıyorsun, tohumları içine atıyorsun. Bir gece bekliyor orada, suyun içinde. Yavaş yavaş şişiyor, kendine geliyor. Ertesi gün çıkart, peçeteye sar, biraz da nemli kalmasını sağla. İşin sırrı bu işte, tohumları uykudan uyandırmak. Ama dikkat et, fazla da suda kalmasınlar, yoksa bozulur mazallah.
Çimlenme oranını artırmak için başka neler yapabiliriz acaba? Işık önemli, sıcağı da unutmamak lazım. Ama öyle direkt güneşin altına bırakma sakın. Gölge bir yere koy, yeterli ışık alsın ama kavrulmasın. Bazen de toprak karışımını değiştirmek gerekebilir, kimisi kumlu toprağı sever, kimisi daha killi. Denemeden bilemezsin, o yüzden birkaç farklı yöntem dene derim.
Bazen düşünüyorum da, doğa ne kadar da sabır işi aslında. Her şeyin bir zamanı var, aceleye gelmiyor. Tohumlar da öyle. Onlara biraz zaman tanımak, sabırlı olmak lazım. Ama bu demek değil ki elimiz kolumuz bağlı oturalım. Biraz araştır, dene, yanıl, tekrar dene. Emin ol, sonunda başarılı olacaksın. Hadi bakalım, kolay gelsin!