Nalan İst
Fide
Abi, bahçede yetiştirdiğim sebzeleri tantuniye katınca olay bambaşka bir boyuta taşındı yemin ederim. Tantuni dediğin, sokaklarda yiyince başka güzel ama evde yaparken de bambaşka bir keyif. Bahçeden toplayıp getirdiğin taze biberlerle, domateslerle bir tantuni yaptım ki, "Bunu ben mi yaptım?" dedim kendi kendime. Herkes bir tantuni yapabilir ama asıl mesele, kendi yetiştirdiğin sebzeleri işin içine katabilmekte.
Köfteye gelince... Bahçedeki fesleğeni alıp köfte harcına kattım, sonuç muazzam! Ya bu işin sırrı sanırım doğallıkta. Marketten aldığın sebzelerle yapılan köfte başka, kendi bahçenden topladığın, elinle suladığın sebzelerle yapılan köfte bambaşka. Bir de köfte pişerken çıkan o koku yok mu? İnsan kendini şef gibi hissetmiyor değil.
Peki, bu kadar mı? Değil tabii. Bir de sos meselesi var. Bahçedeki naneleri, maydanozları bir araya getirip, biraz da zeytinyağı ile efsane bir sos hazırladım. Hem tantuniye hem köfteye o kadar yakıştı ki, anlatamam. Yani, demem o ki, sokak lezzetlerini evde yapmak, hele bir de kendi bahçenden topladıklarınla yapmak bambaşka bir şey.
Bir de işin teknik kısmı var ama korkma, gözünde büyütme. Tantuniyi ince ince kıydığın etlerle yapmalı, köfteyi ise baharatlarla şenlendirmeli. "Baharatları fazla mı kaçırdım?" diye düşünme, baharat her şeyi güzelleştirir. Biraz deneme yanılma, biraz da içgüdü... İşte böyle.
Yani, sokak lezzetlerinin tadını evde de çıkarmak mümkün. Biraz cesaret, biraz da bahçenin nimetleriyle. Denemekten çekinme. Bahçendeki sebzeler, mutfakta tazelik ve lezzet garantisiyle seni bekliyor olabilir. İnsan bir kere deneyince bırakamıyor, bu işin bağımlılık yapıcı bir tarafı var. Vallahi billahi.