Vildan Sönmez
Fide
Konu Sahibi
: Vildan Sönmez
Geçenlerde bahçemde otururken aklıma bir şey geldi. Eskiden nenem hep derdi ki, "Doğanın bize verdiklerini kullanmayı bilmek gerek." Şimdi anlıyorum ki her bitkinin bir hikayesi, bir şifası var. Mesela, adaçayı. Şöyle demli bir adaçayı içtiğimde, boğazımda o rahatlama hissi... Anlatması zor, ama denemesi kolay.
Peki ya papatya? Özellikle stresli günlerin sonunda, sıcak bir papatya çayı gibisi yoktur. Rahatlamak için birebir. Hatta bazen yatmadan önce içtiğimde, rüyalarım bile daha huzurlu oluyor. Şaşırdım mı? Hayır! Doğa zaten hep böyle sürprizlerle dolu, değil mi?
Sonra bir de zencefil var. Hafif bir mide bulantısı hissettiğimde hemen aklıma gelir. Bir dilim zencefili suya atıp kaynatmak... İşte o zaman midem gerçekten rahatlıyor. Hepsi faydasını gördüğüm şeyler. Denemeden bilemezsin, ama denediğinde de unutamazsın.
Hemen her gün duyduğumuz şeylerden biri de nane. Ama sadece ferahlık vermekle kalmıyor. Hafif bir baş ağrısı hissettiğimde, nane çayı harika bir çözüm oluyor. Bir bakmışım, ağrıdan eser kalmamış. Doğanın şifası bu olsa gerek, değil mi?
Kekik de var tabii. Özellikle soğuk algınlığı kapıda belirdi mi, hemen kekik çayı yaparım. O boğazdaki kaşıntı hissini nasıl söküp atıyor... Vallahi billahi, denemeden anlayamazsın. Ama bir kez denedin mi, hep yapmak istersin.
Son olarak, lavanta. Uykusuzluk çektiğim gecelerde bir lavanta çayı içmek... İşte o zaman huzur dolu bir uyku beni bekliyor. Lavantanın o hafif kokusu bile insana kendini iyi hissettiriyor. Denemesi bedava!
Doğa, cömert bir öğretmen. Bize şifalı bitkilerle ne kadar çok şey sunduğunu unutmamak gerek. Tüm bu bitkilerle ilgili daha çok şey öğrenmek için, belki de bahçeye çıkıp biraz keşif yapmalıyız. Ne dersiniz?