Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Sıcak Kompost (Berkeley Metodu): 18 Günde Tam Dönüşüm Deneyimlerim

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69cab0d2db404.jpg

Sıcak kompost yapmayı hiç düşündünüz mü? İşte ben de tam bu soruya takıldım. Toprağa, doğaya, geri dönüşüme olan merakım beni Berkeley Metodu ile tanıştırdı. 18 gün gibi kısa bir sürede organik atıkların nasıl verimli bir toprağa dönüştüğünü görmek gerçekten büyüleyici. "Yok artık, bu kadar hızlı mı?" dedirtti bana. Bu metodun temelinde, malzemeleri doğru bir şekilde katmanlamak ve sık sık havalandırmak yatıyor. Peki, bu kadar basit mi gerçekten?

Kompost yaparken en önemlisi doğru malzemeleri seçmek. Kahverengi ve yeşil atıkların dengesi işin püf noktası. Kahverengi derken, yapraklar ve dallar; yeşil derken, sebze ve meyve atıkları... Bu denge işini bir türlü tutturamazsam ne yaparım diye düşündüm. Ama dengeyi kurduktan sonra işin keyfi çıkıyor. Hele bir de sıcaklık arttıkça artıyor ki... İçim kıpır kıpır oldu!

Her gün kompost yığınını karıştırmak gerekiyor. "Her gün mü?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet, her gün. Bu süreçte kompostun sıcaklığındaki artış, işlerin yolunda gittiğinin bir göstergesi. Bir nevi, toprağın nefes alıp vermesi gibi. Bir gün karıştırmayı unuttum, sıcaklık düştü. Hemen toparladım durumu. Demek ki dikkat önemliymiş.

Kokular da önemli bir mesele. Doğru yapıldığında kompostun kötü kokması beklenmez. Ama bu da benim başıma geldi, itiraf ediyorum. Yanlış bir şeyler mi yaptım diye düşündüm. Meğer fazla ıslak bırakmışım. O gün öğrendim, kompostun nemi avuç içinde sıkıldığında damlamayacak kadar olmalıymış. Küçük bir ayarlama ile kokudan kurtuldum.

Sonuçlar... İşte en heyecanlı kısım! 18 gün sonunda elimde mis gibi, zengin bir toprak vardı. "Bu kadar mı?" diye düşündüm. Evet, bu kadar. Bahçeme serptiğimde bitkilerimin yüzümdeki gülümsemeye karşılık verdiğini hissettim. Dönüşüm mucizesine şahit olmak gerçekten tarifsiz bir duygu. Doğanın döngüsü içinde küçük bir parça olmaktan mutluyum.

Geri