Ayşe Bursalı
Fide
Konu Sahibi
: Ayşe Bursalı
Geçen yaz, bahçemdeki sebzelerin yaprakları küçücük deliklerle dolduğunda salyangozlarla başım dertteydi. "N'apmalı?" diye düşündüm. Bira tuzağına yöneldim. Evet, doğru duydunuz; bira. Hem ben hem de salyangozlar için bir deneyim oldu. İlk denememde, bir akşamüstü eski bir yoğurt kabını toprağa gömdüm ve içine biraz bira koydum. Ertesi sabah, kabın içi salyangozlarla doluydu. Görünüşe göre bira, yalnızca insanları değil, salyangozları da cezbediyor.
Bira tuzağı yerleştirmek kolay gibi görünebilir, ama işin püf noktaları var. Mesela, kabı çok derine gömmemek lazım ki salyangozlar içine kolayca girsin. İdeal derinliği bulmak için birkaç deneme yapmak gerekebilir. İlk denemelerde kabı fazla gömüp salyangozların ulaşamadığını fark ettim. Biraz sabırla, doğru derinliği buldum. Emin olun, bu küçük detaylar büyük fark yaratıyor.
Temizlik kısmına gelirsek, her gün kontrol etmek şart. Bira dolu kaplar, bir süre sonra kötü kokmaya başlıyor. Her sabah, bir gece önceki "misafirleri" temizlemek ve kabı yeniden doldurmak gerekiyor. İlk başta üşenebilirsiniz, ama gün geçtikçe bu rutin alışkanlık haline geliyor. Hem ne demişler, emek olmadan yemek olmaz.
"Başka ne yapabilirim?" diye düşündüm. Bira tuzakları işe yarıyor, ama başka yöntemler de denemek istedim. Bahçeye kahve telvesi serpmek gibi. Salyangozlar kahve kokusunu sevmezmiş. Denedim, gerçekten de etkili oldu. İki yöntemi birleştirdim, sonuç harikaydı. Bahçe sonunda salyangozlardan arındı.
Salyangozlarla mücadele ederken öğrendim ki, biraz yaratıcılık ve sabırla sorunların üstesinden gelmek mümkün. Bahçemdeki her bir bitki, bu çabanın meyvesi gibi. Doğanın dengesini bozmadan, uyum içinde yaşamak... İşte asıl mesele bu.