sevda türkmen
Fide
Konu Sahibi
: sevda türkmen
Bundan birkaç yıl önceydi, bir yaz günü. Dedemin meyve bahçesinde dolanırken, ağaçların dallarını nasıl budadığını izlerdim. O zamanlar neyin ne olduğunu pek anlamazdım ama dedemin her hareketi, her kesimi sanki bir sanat eseri yaratıyormuş gibi gelirdi bana. "Yaz budaması dediğin önemli bir iş," derdi. O zamanlar pek anlam veremezdim, şimdi ise... İşte şimdi anlıyorum.
Güneş ne kadar dostumuz olsa da, meyve ağaçlarının yapraklarına fazla yüz verirseniz, hemencecik yanıklar oluşuverir. Peki, bu yanıkları nasıl önleriz? İşte burada budama giriyor devreye. Dalların arasını açarak güneşin zararlı ışınlarının yapraklara direkt temas etmesini engellemek, hem de hava akışını sağlamak. "Yahu, bu kadar basit mi?" diye sorabilirsiniz. Evet, aslında o kadar basit ama...
Kimi zaman düşünürüm; acaba meyve ağaçları da insan gibi mi? Hani güneşin altında fazla kaldığımızda tenimiz kızarır ya, işte aynı o hesap. Yaz budamasıyla dalları inceltmek, ağacın nefes almasını sağlamak gibi. Bunu yaparken, ağacın sağlığını koruyup, aynı zamanda meyve verimini de artırıyoruz. Dedem derdi ya, “Ağaçlar da insan gibi nefes alır,” diye. Şimdi daha iyi anlıyorum ne demek istediğini.
Biraz teknik konulara girelim. Budama işlemi sırasında hangi dalları keseceğinize dikkat etmelisiniz. Amaç, ağacın iç kısmına daha fazla ışık ve hava girmesini sağlamak. Bu arada, yanlış kesimler yaparsanız, ağacın canını yakabilirsiniz. Aman dikkat! "Nasıl anlayacağız doğruyu?" derseniz, işte burada biraz deneyim devreye giriyor. Ya da belki biraz sezgi...
Ve tabii ki, meyve verimi. Yaz budaması sayesinde ağacın enerjisini doğru yerlere yönlendirebilirsiniz. Her dal, her yaprak bir yük. Bu yükü hafifletmek, ağacınızın meyveye daha fazla enerji harcamasını sağlar. Yani, meyveler daha lezzetli, daha dolgun olur. "Verim artışı," derler ya hani, işte budur! Herkes daha fazla meyve almayı ister, değil mi?
Son olarak, biraz günlük hayata dair bir not. Bahçenizde dolanırken, ağaçlarla konuşmayı deneyin. Belki size fısıldarlar ne istediklerini. Kim bilir? Ne de olsa, doğa her zaman bizimle konuşur, yeter ki biz dinlemeyi bilelim.