Çiftçi Güneş
Fide
Konu Sahibi
: Çiftçi Güneş
Bir zamanlar, dedemin bahçesinde dolanan çocukluktan kalma o huzurlu anılarla dolup taşan bir meyve bahçesi vardı. Sabahın erken saatlerinde, dedemin ellerinde keskin bir bıçak ve çantasında birkaç aletle ağaçların arasında kaybolduğunu hatırlıyorum. "Hastalıklı dalları temizlemezsen, ağaçlar nefes alamaz," derdi. Ne demek istediğini anlamazdım o zamanlar. Ama şimdi anlıyorum ki, bu iş sadece ağaçların sağlığı için değil, bahçenin ruhu için de önemliydi.
Düşünsenize, bir ağacın dalları arasında dolanan o hastalıklı parçalar, tıpkı bir insanın içinde biriktirdiği olumsuz duygular gibi. Onları temizlemek, sadece ağacı değil, aynı zamanda bahçeyi de canlandırır. "Ama neden bu kadar önemli abi?" diye sorarsanız, işin püf noktası burada. Hastalıklı dallar, sadece meyvenin kalitesini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ağacın tüm enerjisini emer...
Bir bahar sabahı, hafif bir rüzgar eşliğinde o eski bahçeye adım atıp, gövde temizliğinin ne kadar önemli olduğunu anladığım günlerden biriydi. Dallar arasında dolanan ellerim, hem ağaçların hem de kendi iç dünyamın temizliğine adanmıştı. Her bir hastalıklı dalı keserken, adeta üzerimden bir yük kalkıyordu. Bu işin bir terapisi vardı anlayacağınız. O yüzden, bir gün vaktiniz olursa, elinize bir makas alıp, ağaçlarınızla konuşun biraz...
Gelin, şimdi de bir uzman gözüyle bakalım. Meyve ağaçlarının bakımı neden bu kadar karmaşık? Çünkü her meyve ağacı, kendi hikayesini anlatır. Onların dilinden anlamak, sabır ve dikkat gerektirir. Hastalıklı dallar, ağacın aslında size gönderdiği bir yardım çağrısıdır. Düşünsenize, ağaçlar konuşabilseydi, "Lütfen bana yardım et, nefes almamı sağla," derdi belki de. İşte bu yüzden, gövde ve dal temizliği aslında doğayla kurduğumuz bir iletişim biçimi.
Ve şimdi, siz de bahçenizde bu hikayeyi yazmaya var mısınız? Eğer bir ağaç varsa yakınınızda, gidip ona bir selam verin. Belki de o dallar arasında, sizin de keşfetmeniz gereken bir sır vardır kim bilir... Gövde temizliği sadece bir iş değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı. Unutmayın, doğa bize bazen en sessiz haliyle en güçlü mesajları verir. Onları dinlemek ve anlamak da bizim görevimizdir.