angel meryem
Fide
Konu Sahibi
: angel meryem
Meyve ağaçlarını budamak... Bir sanat mıdır, bilim midir, yoksa her ikisinin harmanı mı? İşte, bu meseleye dair yılların tecrübesine dayanan bir iki kelamım var. Bahçeye çıktığımda, elimde makas ile ağaçların karşısına geçtiğimde, bir sanatçının tuvali önündeki heyecanını hissederim. Ah, o dallar!
Genç bir çiftçi dostum vardı, Mehmet. İlk ağaç budama deneyiminde yanındaydım. Dalları keserken tereddüt ediyordu. "Ya yanlış yaparsam?" dedi. İşte o an dedim ki, "Korkma Mehmet, 1/3 kuralı burada imdadımıza yetişir." Ağacı birdenbire çıplak bırakmak mı? Asla!
Ağaç budarken, her dalı bir karakter gibi düşün. Kimisi eski dost, kimisi ise yeni tanışacağın biri... Ama hepsi aynı derecede önemli. İşini şansa bırakmak yok, dikkatli ol. Budama sırasında ağacın ruhunu incitmemek gerekiyor. "Küstürmek" tabiri vardır ya, işte tam da ondan bahsediyorum.
Ama ben ne yaptım? Ağacın üçte birinden fazlasını kesmedim. Fazlasını keserseniz, ağaç küser. Öyle bir küser ki bir daha meyve vermek istemez. Hem ne demişler, azı karar, çoğu zarar. Her şeyde olduğu gibi bunda da denge önemli.
Bu işin bir matematiği var mı? Kısmen evet. Ancak, her ağaç farklıdır, tıpkı insanlar gibi. Onları tanımak lazım. Dalları keserken, ağacın genel formunu göz önünde bulundur. Ya sonra? Sonrasında sadece bekle ve ağacın nasıl canlandığını izle.
Ağaçla konuşmak, kimilerine göre delilik olabilir. Ama inanın, onlar da bizimle konuşuyor. Dinlemek gerek, hissetmek gerek. Budama yaparken, ağaca sanki fısıldar gibi yaklaş. Birlikte bir şeyler başardığınızı hisset.
Her seferinde aynı heyecan, her seferinde farklı bir tecrübe. İşte budur ağaç budamanın güzelliği. Usta bir bahçıvan olmak için sabır ve tecrübe şart. Ama doğru yöntemleri bilirseniz, işin yarısını halletmişsiniz demektir.