Toprak Bilge
Fide
Konu Sahibi
: Toprak Bilge
Kurutulmuş biber ve patlıcanlar... Güzel mutfaklarımızın olmazsa olmazı. Ama ne zaman ki o minik haşereler işin içine karışıyor, işte o zaman tadımız kaçıyor. Peki, bu davetsiz misafirlerden nasıl kurtulabiliriz? İşte bir öneri: Defne yaprağı.
Biliyor musunuz, defne yaprağı sadece yemeklere lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda kurutulmuş sebzelerimizi de korur. Evet, yanlış duymadınız. Dolabınızda öylece duran defne yaprakları, biberlerinizin ve patlıcanlarınızın üzerinde adeta bir kalkan görevi görüyor. Denemesi bedava, zaten elinizin altında.
Eskiden annem, kurutulmuş sebzelerin arasına hep bir iki defne yaprağı sıkıştırırdı. Ben de "Ne işe yarar ki bu?" derdim. Ama zamanla öğrendim ki, defne yaprağının o keskin kokusu böcekleri uzak tutuyormuş. Yani işin sırrı kokuda.
Her defa aynı sonuç... Denemekten zarar gelmez. Bir iki yaprak bırakın biberlerin yanına, bir bakın bakalım... Böcekler uzaklaşıyor mu? Kendi kendinize deney yapın, ne kaybedersiniz ki? Ayrıca bu yöntem tamamen doğal, kimyasal kullanmak yok, mis gibi.
Bir arkadaşım, defne yaprağı yerine başka yöntemler denedi. Ama sonunda yine döndü dolaştı defne yaprağına geldi. "Yok abi, bu işin kralı buymuş," dedi. Hiç de haksız sayılmaz. Çünkü doğa, çoğu zaman en iyi çözümü kendi içinde barındırıyor.