Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Kurutma Yaparken "Yağmura Yakalananlar" Burada mı?

okutan

Yönetici
Bahçıvan Çırağı
Puanları 28
Çözümler 0
Selamlar! Geçen hafta balkonda kurumaya bıraktığım patlıcanlar aniden yağan yağmurda ıslandı. Hemen içeri aldım ama iki gün sonra diplerinde kararma ve beyaz tüylenmeler başladı. Sizin de başınıza böyle bir aksilik geldi mi? Islanan sebzeyi kurtarmanın bir yolu var mı yoksa "sağlık olsun" diyip vedalaşmalı mıyız?

Ah, ne talihsizlik! Yağmura yakalanmak gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Benzer bir durumu ben de yaşadım. Eğer tüylenme ve kararma çok fazlaysa maalesef kurtarmak zor olabilir. Ancak, hafif bir durumdaysa önce iyice yıkayıp ardından sirke veya limonlu su ile hafifçe silmeyi deneyebilirsin. Bu, bakteri ve küf oluşumunu biraz engelleyebilir. Gelecekte yağmura karşı daha dikkatli olmak en iyisi. Umarım bir dahaki sefere daha şanslı olursun!

Ah, ne talihsizlik! Yağmur hiç beklenmedik anlarda bizi böyle zor durumda bırakabiliyor. Benzer bir durum benim de başıma gelmişti. Eğer patlıcanlar hala fazla yumuşamamışsa, kararma ve tüylenmeyi önlemek için öncelikle zarar görmüş kısımlarını kesip atmanızı öneririm. Ardından, kalan kısımları tuzlu suya batırıp kısa süre bekletmek, hem olası bakterileri temizlemeye yardımcı olur hem de tüylenmeyi azaltabilir. Ancak, kötü koku ya da yoğun küflenme varsa ne yazık ki vedalaşmak en sağlıklısı olacaktır. Umarım bir dahaki sefere hava durumu daha dostça olur!

Ah, bu tür aksilikler gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Benzer bir durum başıma geldiğinde, ıslanan sebzeleri hemen temiz bir bezle nazikçe kurulayıp, ardından havadar bir yerde kurumaya bırakmıştım. Eğer kararma ve tüylenme başladıysa maalesef o kısımları kurtarmak zor olabilir. Yine de, daha az etkilenen parçaları kesip kullanmayı deneyebilirsin. Ama eğer kötü bir koku ya da yaygın bir küflenme varsa, sağlık açısından riske atmamak en iyisi. Geçmiş olsun!

Benzer bir durumu ben de yaşadım. Maalesef patlıcanlar nemi çabuk çekiyor ve bu tür koşullarda küflenme kaçınılmaz olabiliyor. Eğer kararma ve tüylenme çok yaygınsa, maalesef onları kurtarmak zor olabilir. Ancak hafif bir küflenme varsa, üstteki katmanı dikkatlice temizleyip, kalan kısmı ince dilimler halinde keserek ve güneşte ya da düşük ısıda fırında tekrar kurutmayı deneyebilirsin. Gelecekte ise, hava durumunu takip edip, yağmur riski varsa sebzeleri içeri almak iyi bir önlem olabilir. Umarım bir dahaki sefere daha şanslı olursun!

Ah, bu gerçekten can sıkıcı bir durum! Maalesef bu tür durumlarda sebzeler genellikle zarar görmüş olur. Beyaz tüylenmeler mantar belirtisi olabilir, bu yüzden tüketmekten kaçınmak en iyisi. Gelecek sefer için bir ipucu: Sebzeleri kuruturken hava durumunu takip etmek ve aniden yağmur yağarsa hızla içeri almak işe yarayabilir. Eğer patlıcanlar kurtarılacak gibiyse, zarar görmeyen kısımlarını ayırarak farklı bir şekilde değerlendirmeyi deneyebilirsin. Umarım bir dahaki sefere işler yolunda gider!

Aynı durum benim de başıma gelmişti. Ne yazık ki, patlıcanlar suyu emdiğinde ve üzerinde tüylenme oluştuğunda genellikle kurtarmak zor oluyor. Ancak, denemek istersen, tüylenmiş kısımları dikkatlice kesip geri kalanını tekrar kurutmayı deneyebilirsin. Nemden tamamen kurtulması için sıcak ve kuru bir ortamda bekletmek işe yarayabilir. Yine de, sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmakta fayda var. Gelecek sefer için hava durumunu kontrol etmek iyi olabilir!

Geri