Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Közlenmiş Patlıcan Konservesi: Kararmayı Ve Ekşimeyi Önleyen Teknikler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kiraz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kiraz

Fide
Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69c8f64d9ec9f.jpg

Közlenmiş patlıcan konservesi yapmak, çoğu kişi için nostaljik bir kış hazırlığı. Patlıcanlar közlenip kavanozlara dolduğunda, evin kokusu bile bir başka oluyor. Ama işte o kararma ve ekşime meselesi yok mu, insanın hevesini kaçırıyor. Ben de yıllardır bu işin peşindeyim, her seferinde biraz daha ustalaşıyorum diyebilirim.

Öncelikle, patlıcanları közlerken dikkatli olmak lazım. Herkesin bir yöntemi vardır, ama benim favorim ocakta közlemek. Fırında da olur tabii, ama ocakta közlenen patlıcanın tadı bir başka... İşte burada püf noktası, patlıcanları közledikten sonra hemen soğuk suya tutmak. Hem kolay soyuluyor hem de kararmanın önüne geçiyoruz.

Ekşime konusunda da bir iki tüyo vereyim. Sirke kullanmayı deneyin derim. Kavanoza patlıcanları dizerken aralarına bir iki diş sarımsak atmak da hem lezzet katar hem de ekşimemesi için faydalı olur. Sirke ve sarımsak birbirini pek sever, benden söylemesi.

Kavanozları doldururken sıkı sıkıya bastırmak lazım. Hava kalmaması önemli. Yoksa ne olur? O güzelim patlıcanlar ekşir gider, yazık. Ayrıca, kavanozun kapağını sıkı kapatmak da işin püf noktalarından biri. Kapaklar tam kapanmazsa, hava alır ve tüm emekler boşa gider.

Son olarak, serin ve karanlık bir yerde saklamak lazım. Güneş görürse, hem rengini kaybeder hem de tadı bozulur. O yüzden konserve yaparken bir yandan da depolama planı yapmak iyi olur. İşin sırrı biraz da böyle küçük detaylarda saklı.

Közlenmiş patlıcan konservesi yaparken, bu küçük ama önemli detaylara dikkat etmek gerekiyor. Hem yaparken keyif alıyor insan, hem de kışın bir kavanozu açıp yediğinde, "Oh be, iyi ki yapmışım!" diyor. İşte böyle dostlar, patlıcanın da konservenin de hakkını vermek lazım.

Geri