Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Kök Sebzeleri (Havuç, Pancar) Kumda Saklama: Tazeliğini 6 Ay Korumak Mümkün Mü?

Puanları 0
Çözümler 0
dezgo_8k_69d29d3030166.jpg

Bir zamanlar, köyde yaşayan yaşlı bir çiftçi vardı. Her yıl bahçesindeki havuçları ve pancarları büyük bir özenle yetiştirir, hasat zamanı geldiğinde ise ne yapacağını düşünürdü. Kış uzun ve çetin geçerdi, taze sebze bulmaksa neredeyse imkansızdı. İşte bu yüzden, kök sebzelerini nasıl saklayabileceği üzerine kafa yormaya başladı.

Kök sebzeleri kumda saklama fikri, ona bir akşam köy kahvesinde sohbet ederken geldi. Yan komşusu Ahmet, "Abi ya, ben geçen yıl kumda sakladım, vallahi billahi, altı ay boyunca taptaze kaldılar!" demişti. İlk başta inanmak zor gelmişti ama bir denemek lazımdı. Neden olmasın?

Kumun nemi dengelemesi, havuç ve pancarın tazeliğini korumasına ciddi anlamda yardımcı oluyordu. Nasıl mı? Kum aslında harika bir yalıtkan, soğuk havanın etkisini azaltıyor ve sebzeleri koruyordu. Bir nevi, sebzeler için doğal bir buzdolabı gibi... Denemeye değerdi, değil mi?

Peki, bu işin sırrı neydi? İlk adım, sebzeleri dikkatlice temizlemekti. Toprağı üzerinde bırakmadan temizce yıkamak gerekiyordu. Sonra, geniş bir kutu ya da sandık bulmak. İçini kumla doldurup sebzeleri özenle yerleştirmek. İşte bu kadar basit!

Tabii bir de işin duygusal yanı var. Kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz sebzeleri her çıkardığınızda, yazın o sıcak günlerini hatırlarsınız. Bir parça nostalji, bir parça mutluluk... Bir de üzerine taptaze sebzelerle yapılmış nefis yemekler eklenince, daha ne istenir ki?

Geri