Mavi Düş
Üye
Siz de fark ettiniz mi? Kış geldi mi, mutfaklar bir başka güzel kokar. Özellikle o mis gibi balkabağı kokusu... Ama işin püf noktası sapında saklı. Evet, balkabağından bahsediyorum, ama bu sap meselesi gerçekten önemli. Siz de balkabağınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, sap kesimini doğru yapmalısınız. Peki, bu sapı ne kadar uzun bırakmalı dersiniz?
Birçok kişi belki dikkat etmez ama sap kesimi, balkabağının ömrünü uzatmanın en etkili yollarından biri. Yani, sapı 5 santim kadar bırakmak işin sırrı. Neden 5 santim? Çünkü bu mesafe, çürümeyi önlemede oldukça etkili. Sapı daha kısa bırakırsanız, balkabağı daha çabuk bozulabilir, aman dikkat... Sapı uzun bırakmak, balkabağını koruyor, adeta bir doğal koruma kalkanı gibi düşünün.
Balkabağını mutfağa getirdiniz, sapını kestiniz. Ama ne kadar kestiniz? İşte burada durup bir düşünmek lazım. Yani, sapı keserken 5 santimi göz önünde bulundurmak, balkabağının ömrünü artırıyor. Ama siz bilirsiniz, deneyin isterseniz... Bir de şu var: Sapı keserken dikkatli olun, fazla bastırmayın ki balkabağınıza zarar gelmesin.
Gelin bir de şöyle düşünelim: Balkabağı kışın mutfakların vazgeçilmesi, değil mi? Özellikle soğuk havalarda sıcacık bir çorba yapmak için birebir. Ama çürümüş bir balkabağı ile ne yapabilirsiniz ki? İşte bu yüzden sap meselesi önemli. Sapı uzun bırakmak, adeta bir sigorta gibi, balkabağını korur. Kısa keserseniz, bir bakmışsınız balkabağınız bozulmuş... Sözün kısası, 5 santim kuralını unutmayın.
Bahçeden balkabağını topladınız, sıra geldi saklamaya. Peki, doğru saklamak için ne yapmak lazım? Öncelikle sapı keserken dikkatli olun, balkabağının etine zarar vermeyin. Sonra da serin ve kuru bir yerde saklayın. İşte bu kadar basit. Ama bu önerileri atlamayın, yoksa emekler boşa gider... Unutmayın, her şey sapta başlıyor.