Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Kışlık Balkabağı Hasadı: Sapını Koparırsak Çürür Mü? Muhafaza Sırları

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69cbd2ba069ed.jpg

Balkabağı sezonu gelip çatınca, bir telaş alır beni. Sapını koparırsam, çürür mü dersiniz? İçimden bir ses, "Aman yapma!" diyor. Sapı, balkabağının hayat kaynağı. Bunu unutmak, büyük hata olur.

Hasat zamanı, benim için bir tören gibi. Balkabağını elime alıp tarttığımda, ağırlığını hissetmek... Muhteşem bir duygu. Sapını koparmamanın önemi, işte burada yatıyor. Sap, kabakla toprak arasında bir köprü. Bu köprüden geçiş olmadan, kabak çürür gider.

Gözüm gibi bakarım onlara. Hasat ettikten sonra, karanlık ve serin bir köşe ararım. Balkabağının huzur bulacağı bir köşe. Çünkü biliyorum, fazla ışık ve sıcaklık, ona zarar verir. Düşünün, karanlıkta dinlenen bir sebze, ne kadar da huzurlu.

Küçük bir sır vereyim mi? Balkabağını uzun süre saklamak için, her zaman kuru bir bezle silerim. Çünkü nem, onun düşmanıdır. Nemli bir kabak, çürümeye davetiye çıkarır.

Bazen, "Bu kadar uğraşmaya değer mi?" diyorum kendi kendime. Ama o tatlısı, çorbası, pastası... Bir kere tadına baktınız mı, tüm bu çabalarınızın karşılığını alırsınız. Vallahi, pişman olmazsınız.

Balkabağı, sadece bir sebze değil. Kışın en güzel hediyelerinden biri. Bu yüzden ona iyi bakmak, ona hak ettiği değeri vermek gerek. Hasat ettikten sonra saklamak, aslında bir sanat. Ve bu sanatın ustası olmak, harika bir his.

Geri