Kudret
Fide
Hobi bahçelerinde vakit geçirirken, komşularla tohum ve bilgi takası yapmak kadar keyifli bir şey var mı? Bahçemde çalışırken sık sık etraftan gelen "Abi bu tohum nereden?" sorusuyla karşılaştım. İşte o an, sohbet başlıyor. Sohbetler, bilgi alışverişine dönüştüğünde ise değmeyin keyfime...
Komşulardan tohum almak büyük bir nimet. Herkesin elinde bir hazine var ama paylaşmadan ne anlamı var? Bazen bir domates tohumu verirsin, karşılığında bambaşka bir bitkinin dünyasına adım atarsın. Böylece bahçen de çeşitlenir, ufkun da genişler. "Ya ben bunu nasıl ekeceğim?" diye sorarken yan komşunun önerisiyle bir bakmışsın o bitkiyi büyütmüşsün bile.
Bir de bilgi alışverişi var tabii. "Senin domatesler nasıl bu kadar kırmızı oluyor?" gibi sorularla başlar, toprak tipinden gübre seçimine kadar uzar gider sohbet. Herkesin bir sırrı var ama paylaşınca daha güzel. Birine bir şey öğretirken aslında sen de öğreniyorsun, fark ettin mi? Her gün yeni bir şey.
Peki ya bahçede yapılan küçük çay molaları? İşte en tatlı anlar! Bir bardak çay eşliğinde, toprak kokusu burnunda, elde topraklı ellerle yapılan muhabbetin tadı bambaşka oluyor. "Vallahi billahi, şu toprak kokusunun verdiği huzuru başka hiçbir şeyde bulamıyorum" diye düşünmeden edemiyorum bazen.
Bu küçük topluluklar, bir araya gelmenin en doğal hali. İnsanlar birbirlerine yardım ettikçe, sohbetler derinleştikçe anlayış ve dostluk da artıyor. Bahçecilik sadece bitki büyütmek değil, aynı zamanda ilişkileri de yeşertmek. Sen de bir hobi bahçesi edin ve bu deneyimi yaşa derim. Ne de olsa paylaşmak güzeldir...