Metin Tekin
Fide
Konu Sahibi
: Metin Tekin
Geçenlerde bahçede dolaşırken düşündüm; bu hibrit tohumlardan kendi tohumumuzu alsak ne olur acaba? Yani, her şey böyle karışık mı olur gerçekten? Bazen, insanın aklına takılıyor işte. Bahçede salatalık yetiştirmeye karar verdiğimde, hibrit tohumlar aldım. Biliyorum, doğal olanı tercih etmek lazım ama bazen pratik çözümler cazip geliyor. O kadar da kötü bir şey değil gibi geliyor bazen...
Birinci yıl her şey yolunda gitti. Salatalıklar her zamanki gibi yeşerdi, büyüdü. Ama ikinci yıl, işler biraz karıştı. Kendi tohumumu alıp ektim. Sonuç? Biraz şaşırtıcıydı. Salatalıklar büyüdü ama aynı değildi. Bazıları çok küçüktü, bazıları ise şekilsizdi. Tadı da bir tuhaftı sanki. Hibrit tohumdan alınan tohumlar, orijinal bitkinin özelliklerini tam olarak yansıtamıyor. Genetik çeşitlilik diyorlar buna, yani her tohum ana bitkinin genetik karışımını taşıyor. Ama işte, o karışım bazen beklenmedik sonuçlar doğurabiliyor.
Peki, kendi tohumunu almak neden cazip geliyor? İşin aslı, insanın kendi yetiştirdiği bir şeyden tohum almak, kendine yetebilme hissi veriyor. Bağımsızlık duygusu, anlayacağınız. Ama işte, hibrit tohumlar bu noktada biraz oyunbozanlık yapıyor. Her yıl aynı kalitede ürün almak istiyorsanız, yeniden hibrit tohum almanız gerekiyor. Bu da, biraz cebinizi zorluyor doğrusu.
Denemek isteyene tavsiye: Evet, kendi tohumunuzu almak güzel bir deneyim. Ama beklentilerinizi çok da yüksek tutmayın. Yine de, bu işin keyfi başka. Sürprizlerle dolu bir bahçe sizi bekliyor olabilir. Bazen, bir şeyler tam da istediğiniz gibi gitmez ama işin eğlencesi de burada ya zaten. Kendi çapınızda bir macera gibi düşünün. Her şeyin mükemmel olmasına gerek yok, değil mi?
Sonuçta, kendi tohumumu almak bana çok şey öğretti. En başta sabır ve azim. Sonra, doğanın ne kadar değişken ve sürprizlerle dolu olduğunu anladım. Her şey planladığınız gibi gitmese de, bazen ortaya çıkan sonuçlar hiç beklemediğiniz kadar güzel olabilir. Biraz risk alıp kendi tohumunu denemek isteyenlere tek tavsiyem, sabırlı olun. Ve keyfini çıkarın, çünkü sonuç ne olursa olsun, bu süreç bir öğrenme deneyimi.