hakan 07
Fide
Bahçe işleriyle uğraşmak, bazen kafanızı toparlamak için birebirdir. "Abi, hangi alet ne işe yarıyor?" diye düşünürken, bir bakmışsınız çapalarken bulmuşsunuz kendinizi. İlk durağımız: çapa. Genelde toprağı kabartmak için kullanılır ama bir de kötü ruhları kovduğu söylenir. Şaka bir yana, çapanın toprağı havalandırmaktan başka marifeti yok. Toprakta oksijen mi yok? Çapayı al, birkaç darbe indir. Hem stres atarsınız, hem de bitkileriniz derin derin nefes alır.
Bahçede bir başka kahraman da tırmık! Tırmık, aslında bahçenin kuaförü gibidir. Yapraklar, taşlar, dallar… Hepsi tırmıkla bir araya gelir. Tabi bu işin bir sanatı var. "Tırmıkla yaprak toplamak ne kadar zor olabilir ki?" dediniz ama bir de deneyin. O yaprakları bir araya toplamak, tıpkı bulmaca çözmek gibi. Bir de tırmıkla toprağı düzleştirirken kendinizi bir çeşit zen ustası gibi hissetmek mümkün.
Peki ya bahçe makası? Ah o bahçe makası! Bitkilerin saç stilisti. Güller biraz fazla mı uzadı? Makasla küçük bir düzeltme yapın. Ama dikkat, yanlış bir kesimle gülleri "punk" tarzına çevirebilirsiniz. "Beni kes, beni kes!" diye bağıran dallar, o kadar da masum değil. Bir bakmışsınız, bir çiçeğin tüm kariyerini bitirmişsiniz.
Gelelim küreğe. Kürek, bahçecilerin lifting ekipmanı. Toprağı taşımak, gübreyi yaymak... Bu işlerin hepsi onun işi. Ama öyle sıradan bir iş değil. Kürekle toprak taşırken, adeta bir sanat eseri yaratıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ya da en azından öyle hayal edersiniz. Bir yandan da "Bu toprak ne kadar ağırmış yahu" diye düşünmeden edemezsiniz.
Son olarak hortum, bahçenin can damarı. Su taşımaktan sorumlu bu alet, bazen bir akrobat gibi kıvrılır, bazen de bir yılan gibi dolanır. Hortumu bahçede sürüklerken, bir zamanlar Tarkan gibi hissetmişliğiniz yok mu? Şu suyun akışını izlerken hipnotize olmamak elde değil. Ama dikkat, hortumun ucunu açık bırakmayın da, üst baş sırılsıklam olmasın.