Toprak Adam
Fide
Konu Sahibi
: Toprak Adam
Çoğu zaman fide yetiştirirken, o ince uzun sürgünleri görünce insanın içi burkulur. "Ne yapsam?" diye düşünürsün. Bir bakmışsın, fideler cılız, güçsüz. Işık mesafesi bunun çözümü olabilir mi dersin kendi kendine... Bazen öyledir de. Işığın ne kadar uzakta olduğu önemli. Çok yakın olursa, yanar. Çok uzakta olursa, işte o zaman cılız kalır. Bir denge meselesi bu.
Daha önce hiç yaşadın mı? Ben yaşadım, çokça. Işığı ayarlamak, bir sanat gibi. Deneme yanılma yöntemiyle öğreniyorsun adeta. Gözlerinle tartıyorsun mesafeyi. El yordamıyla buluyorsun doğru noktayı. İnan ki, bazen en iyi ölçüm, elinin altında hissettiğin o sıcaklık.
Ne kadar ışık, o kadar iyi mi diyorsun? Hiç de öyle değil. Işık da fazla olunca dert, az olunca başka dert. Işığı bir bakıma terbiye etmek gerekiyor. Güneşi taklit etmek gibi. Gün ışığını... Kimi zaman bir ampulle, kimi zaman pencere kenarında.
Bir de yön meselesi var. Işığı direkt almamalı fideler. Hafif yandan gelecek, nazikçe. Tıpkı sabah güneşi gibi. Belki bir perdenin ardından sızan ışık. Bazen bir kitapla desteklersin. Bir defterle gölge yaparsın. Ufak tefek dokunuşlar... Fark yaratan küçük detaylar.
Ellerinle ayarlıyorsun mesafeyi. Bazen bir karış, bazen daha az. Denedikçe anlıyorsun. Fidelerin yapraklarına bakıyorsun. Onlar konuşur seninle. "Bize iyi bak," derler. Sen de onlara kulak verirsin. İçten bir bağ kurulur aranızda. İşte o zaman, her şey yerli yerine oturur...