Ev tipi kurutma makineleriyle başım hoş; ama aramızda bir sır var: Katman düzeni. Ne demek istediğimi anladınız mı? Yani o çamaşırları nasıl yerleştirdiğimiz... Ah, işte orada bir numara var. Her şeyin eşit kuruması için, her biriyle ayrı ayrı ilgilenmek gerekiyor, tıpkı çocuklarla ilgilenmek gibi.
Düşünsene, çamaşırları makineye atıyorsun, sonra da dua ediyorsun: "Aman eşit kurusunlar." Ama işte öyle olmuyor. Her zaman en üstteki çamaşırlar daha önce kuruyor. Alt katmanlar ise sanki biraz küskün gibi, "Beni de unutma!" der gibi. İşte o yüzden katman düzeni bir sanattır.
Peki, ne yapmalı? Abi ya, öncelikle hafif olanları üst katmanlara koy. Tişörtler, ince bluzlar... Onlar daha hızlı kurur. Daha ağır kıyafetler, mesela pantolonlar, eşofmanlar... Onları da alt katmanlara yerleştir. Denedim, çalışıyor.
Bazen düşünüyorum da, bu kurutma işinin bir matematiği var. Aynı çamaşırları farklı şekillerde yerleştiriyorum, her seferinde farklı sonuçlar alıyorum. Tam bir deney alanı. Ama bazen de, "Aman ya, kim uğraşacak" deyip karma karışık atıyorum. Sonuç? Islaklık oranı farklı farklı... Ama, denemekten zarar gelmez, değil mi?
Ve bazen, o kadar karışık ki her şey, hani sanki hayat da öyle. Her şeyin bir sırası, bir düzeni var. Ama bazen, her şeyi doğru yapsam da, sonuç istediğim gibi olmuyor. Yine de, işin keyfi burada. Denemek, görmek, öğrenmek.