Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

En Hızlı Kompost Yapma Teknikleri

Puanları 0
Çözümler 0
Kompost yapmak, sanki doğanın büyülü bir oyunu gibi. Hızlısı da var yavaşı da, ama hızlısını yapmayı dert edenlerdenseniz, hadi gelin biraz laflayalım. Sabırsız bir bahçıvan mısınız? Her şeyin çabucak olmasını isteyenlerden mi? Eh, o zaman doğru yerdesiniz. Önce bir derin nefes alalım. Çürüyen yaprakların kokusu burnunuza kadar gelsin. İşte bu koku, doğanın kendini yenileme kokusu. Şimdi, bu süreci hızlandırmak için neler yapabiliriz, bir düşünelim...

Biliyor musunuz, doğa kendi hızında çalışmayı sever. Ama biz insanlar, bazen bu hıza ayak uydurmakta zorlanıyoruz. Hızlı bir kompost için neler yapabiliriz? Biraz mutfak atığı, biraz bahçe kırpığı... Hepsi bir araya gelince, bir bakmışsınız, bahçeniz hayat buluyor. Ama dikkat edin, her şeyi aynı anda atmak da olmaz. Dengeli bir karışım lazım. Yoksa kompost yığınınız birden çöp yığınına dönüşebilir. Aman diyeyim!

Ben ilk denememde ne mi yaptım? Ah, sormayın! Her şeyi bir araya atıp karıştırdım. Sonuç? Kötü bir çorba. Ama sonra öğrendim ki, en iyi sonuç için biraz sabır, biraz da doğru teknik şart. Atıklarınızın nemini kontrol edin. Çok kuru olmasın, ama çok da ıslak olmasın. Altın oran gibi bir şey... Hani bazen hayat da böyle değil mi? Her şey kararında güzel.

Kimi zaman sorular gelir akla: Neyle başlayayım, ne ekleyeyim? Cevap basit: Her şeyin birazı. Yeşil atıklar, kahverengi atıklar. İkisi de lazım. Düşünsenize, biri olmasa diğeri nasıl var olurdu ki? Biraz yeşil, biraz kahverengi; her şeyin dengesi önemli. İşte bu denge, kompostunuzu hızla dönüştürür. Ama dikkat, aşırıya kaçmayın. Aşırısı, dengeyi bozar.

Sıcak kompost mu soğuk kompost mu? İkisi de olur. Hızlısı için sıcak kompost daha iyi, ama biraz sıkı çalışmak lazım. Dönüp karıştırmak, ilgi göstermek gerekir. Tıpkı bir dostluğu ayakta tutmak gibi. Sıcak kompost pek bir ilgi ister. Ama bu ilgiyle, mucizeler yaratabilir. Soğuk kompostsa daha az ilgi ister. Yavaş ama kendinden emin bir şekilde dönüşür. Seçim sizin!

Geri