Selma Hanım
Fide
Konu Sahibi
: Selma Hanım
Kış kapıya dayandığında, battaniyenin altına sığınıp, sıcak bir fincan çayla dünyayı unutmak gibisi yoktur. Peki, bu çayın içinde ne var? Ekinezya ve ıhlamur karışımı mı? İşte bu soru, her kış mevsiminde birçok kişinin kafasını kurcalar. Gerçekten bu karışım bizi hastalıklardan korur mu dersiniz? Hani derler ya, bir fincan çayın çözemeyeceği hiçbir şey yoktur… Belki de bu karışım, soğuk algınlığını çözmenin sırrını barındırıyordur.
Kim bilir, belki de bu bitkiler kendi aralarında bir anlaşma yapmışlardır: "Sen bağışıklık sistemini destekle, ben de iltihapla savaşayım." Ekinezya, bağışıklık sistemini adeta bir ordu gibi güçlendirirken, ıhlamur da boğazdaki o rahatsız edici gıcıkla baş eder. Ama tabii ki, bu ikiliyi doğru demlemek şart. "Abi ya, demlemesini bilmiyorsan, çayın tadı muallakta kalır," derdi anneannem hep.
Doğru demleme dedik ya, işte orası biraz hassas. Önce suyun sıcaklığı önemli; kaynar suyu direkt dökersen, bitkilerin faydalı bileşenleri kaçabilir. Tıpkı bir sinema biletini kaybetmek gibi... Suyu biraz dinlendirip öyle dökmek lazım. Aman dikkat, çayı da fazla bekletmeyin; yoksa ekinezya size sitem eder, "Ben burada ne yapıyorum?" diye.
Kimi insan vardır, "Aman canım, bunlar hep efsane," der. Ama unutmayın ki, efsaneler de bir yerden doğar. İnsanlar yüzyıllardır ekinezyayı, ıhlamuru kullanıyor; bir bildikleri olmalı. Tabii ki, her derde deva değil ama hani derler ya "Bir fincan çayın hatrı vardır," belki de bu hatır, soğuk kış günlerinde sağlığımızı koruyordur.