Nalan İst
Fide
Marul yetiştiriciliğinde durgun su kültürü, birçoğumuzun kulağına ilk başta "Bu da neyin nesi?" dedirten bir yöntem. İlk defa duyduğumda ben de öyle düşündüm. "Gerçekten işe yarar mı acaba?" diye kendi kendime sordum. Sonra denemeye karar verdim. İşte o zaman anladım ki, bu işin içinde göründüğünden çok daha fazlası var. Bir kere, suyun durgun olması demek, her şeyin kontrol altında olması demek değil. Bunu baştan söyleyeyim.
Başarısızlıklarım, nereden başlayayım... İlk olarak, marul fidelerimi yerleştirirken, köklerin suya tam temas etmesi gerektiğini atlamışım. Sonuç: solgun yapraklar, boynu bükük fidanlar. O an anladım ki, "Durgun su" dediğimiz şey aslında sürekli dikkat isteyen bir yaşam alanı. Su seviyesi, besin çözeltisi, pH dengesi... Hepsi adeta birer pamuk ipliği. Kulağa basit geliyor ama her biri ayrı birer dünya.
Öğrendiğim en önemli ders neydi, biliyor musunuz? Sabır. DWC sistemi, sabrı sınayan bir süreç. Bir gün her şey harika gidiyor, ertesi gün bir bakıyorsunuz ki, yapraklarda sararmalar başlamış. İşte o an, "Bunu nasıl düzeltebilirim?" sorusu beyninizde yankılanıyor. Ve cevabı bulmak, genellikle, deneme yanılma yöntemine dayanıyor. Ama her başarısızlıkta, bir şeyler öğreniyorsunuz. Her hata, sizi daha iyi bir yetiştirici yapıyor.
Bir de çevresel faktörler var tabii. Işık, sıcaklık, nem... Hepsi bir araya geldiğinde mükemmel bir senfoni oluşturmalı. Maruldan bahsediyoruz ama, bu işin bir orkestrasyon olduğunu fark ettim. Her şeyin uyumlu çalışması gerekiyor. Bazen de "Hadi, bir şans daha ver" diyorum kendime. Çünkü biliyorum ki, bir sonraki denememde daha iyi olacağım.