Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Bahçedeki Toprağım Beton Gibi Sertleşti: Hangi Karışım Yumuşatır?

Puanları 3
Çözümler 0
dezgo_8k_69cbfda4e3858.jpg

Yağmurlu bir akşamüstü, bahçemde dolaşırken ayağımın altındaki toprağın sertliği beni düşündürdü. Bir zamanlar yumuşacık olan bu toprak, şimdi sanki beton gibi. "Neden bu kadar sertleşti ki?" dedim kendi kendime. Her bahar geldiğinde, toprağıma ektiğim tohumlar filizlenir, hayat bulurdu. Ama şimdi... Her şey değişmiş gibi. Bir çözüm bulmalıyım, yoksa o güzelim yeşillikler, çiçekler eskisi gibi serpilip büyüyemeyecek.

Uzmanlar, sık sık toprağın yapısını anlamanın öneminden bahsederler. "Toprak, yaşayan bir organizma gibidir," der birçoğu. Peki, bunu nasıl yumuşatırım? İnternette kısa bir araştırma yaptım. Karşıma çıkan ilk öneri: kum eklemek. Şaşırdım. Kum mu? Evet, kum. Toprak parçacıkları arasında daha fazla hava boşluğu oluştururmuş. Ama sadece bu değil. Kompost ve organik malzemeler de önemli. "Abi ya, vallahi bu iş biraz karmaşık," dedim kendi kendime.

Sonra bir arkadaşım, "Ya kireç ekle, toprağın pH dengesi de önemli," dedi. Hemen koştum, bir miktar kireç aldım. Ama dikkat! Her şeyin fazlası zarar. Biraz kireç, biraz da su. Çünkü su, toprağın can damarı. Ama ne kadar su? İşte bu sorunun cevabı da toprağın ihtiyacına göre değişir. Yani, "azı karar çoğu zarar" durumu burada da geçerli.

Bir gün, bahçeye çıktığımda, yaşlı komşum Ahmet Amca yan bahçede çalışıyordu. Bana doğru baktı ve "Evlat, toprakla konuşuyor musun?" diye sordu. Şaşkınlıkla baktım. "Evet, toprakla konuşmak," dedi. "Onun dilinden anla, neye ihtiyacı var sor." Düşündüm, belki de gerçekten toprağın sesini duymam gerekiyordu. Belki de, biraz daha dikkat...

Sonuçta, bahçedeki toprağımın sertleşmesi sadece bir uyarıydı. Doğru karışımı bulmak, onunla ilgilenmek ve zaman ayırmak gerekiyordu. "Her şeyin başı sevgi," derler ya, işte tam da öyle. Belki de, doğanın bu küçük parçasına biraz daha zaman ayırmalı, onun diliyle konuşmalıydım. Çünkü, her şeyin bir çözümü var. Yeter ki doğru yolu bul...

Geri