esin44
Fide
Yeni bir gün ve yine bahçe yolculuğuma başlıyorum. Eline makası alıp çiçeklerin arasında kaybolanlardan mısınız? Ben de öyleydim, hâlâ öyleyim. Ama her şey yolunda gitmiyor, bazen işler sarpa sarıyor. İlk başta her şey harika görünür, toprak kokusu, yeşilin bin bir tonu. Fakat gel gör ki, işler pek de öyle tozpembe değil. İlk kez toprakla uğraşan biri, "Ne kadar zor olabilir ki?" der. Ama işin içine girince anlıyorsun, her şey göründüğü gibi değilmiş...
Küçük bir balkonda domates yetiştirmek mi? Ah, ne kadar da romantik! Gerçekten de öyle, ama başta her şey biraz karışık. Bir bakıyorsun, domates fideleri saksılarda, güneş ışınlarıyla dans ediyor. Sonra bir de bakmışsın, yapraklar sarkmış, birileri su istiyor. Çiçek açmadan solup giden fideler mi dersin, yoksa böcek istilası mı? İşte o an anlıyorsun ki, işler her zaman planladığın gibi gitmez.
Bitkilerle konuşma meselesi var bir de. "Bitkiler konuşur mu?" diye düşünür dururdum. Ama denedim ve işe yarıyor gibi. Belki de sadece ben öyle hissettim, kim bilir? Yine de bir sabah onları selamlamak, günün ilk ışıklarıyla birlikte onlara "Günaydın!" demek, insana iyi geliyor. Bir de arada suya konuşmayı unutmayın. Çünkü onlar da suyu sever, hem de çok.
Hatalardan ders almak... İşte bu bahçe ve balkon işlerinde en önemli şey. Hata yapmaktan korkmamak gerek. Mesela, bir gün fesleğenlerin neden sarardığını anlamadım. Su mu fazla, güneş mi az? Derken, öğrendim ki, bazen toprağı değiştirmek gerekiyor. Evet, her şey toprakta başlıyor ve bitiyor. Toprak değişimi, bitkilerin nefes alması için bir fırsat. Denemekten çekinmeyin...
Son olarak, sabır. Ah o sabır, ne kadar da önemli. Bazen bir tohumun filizlenmesi haftalar alır. Beklemek, sabretmek ve sonunda küçük bir filizi görmek. İşte bu, bahçe işlerinin gizemli bir ödülü. Her sabah o balkona çıkıp, "Bugün neler olacak?" diye düşünmek, işte bu merak, insanı hep diri tutuyor. Bahçe ve balkonlar, aslında birer yaşam alanı, birer terapi merkezi.