bursalı bahçeci
Fide
Konu Sahibi
: bursalı bahçeci
Fırın yemekleriyle bahçe sebzelerinin aşkı, mutfakta çılgın bir bilim deneyine benzer. Düşük ısıda uzun pişirme süreci, sabır gerektirir; ama sonuçlar genellikle dillere destan olur. Bir kere, o sebzelerin yavaş yavaş karamelize olması, adeta bir sanat eserinin fırında pişirilmesi gibidir. İnsan düşünüyor, "Bu kadar basit bir şey nasıl bu kadar lezzetli olabilir?" diye.
Bir gün, bahçeden topladığım domates ve kabaklarla fırının başına geçtim. Isıyı düşürdüm, yavaşça pişsinler diye. Arada bir kontrol ettim, çünkü merak kediyi öldürür derler. Ama burada merak, tatları hayata döndürdü. Her bir parçanın tadı, derin ve yoğun. O sırada düşündüm de, sabır, mutfakta en iyi dostunuz olabilir.
Tabii, herkesin aklında soru işareti: Neden düşük ısı? Çünkü sebzeler, bu yolla kendi öz sularında pişer, aromalarını kaybetmeden. Bir nevi, sebzelerin doğal SPA günü! Bu deneyim, yavaş yemek pişirmenin, aslında bir meditasyon şekli olabileceğini de hatırlatıyor. İşin sırrı, acele etmemekte. Hızlı yaşayan modern dünyada, biraz yavaşlamak fena mı olur?
Kimi zaman "Acaba bu kadar uzun süre beklemeye değer mi?" diye soruyor insan kendine. Ama sonra o, ağzınıza attığınız ilk lokmada esen hafif meltem gibi tatlar... İşte o zaman, bütün zorluklara değdiğini anlıyorsunuz. Her şey, bir anda anlam kazanıyor. Mutfaktan yayılan kokular, evin dört bir yanına dağılıyor. Bilirsiniz, bu koku bile yeter insana.
Evde, "Fırında pişmiş sebze mi? Ne var ki bunda?" diyenler olabilir. Ama bir kez denediklerinde, o derin lezzet katmanlarını keşfettiklerinde, bir daha vazgeçemeyecekler. Hatta belki de sebzelerini kendi bahçelerinde yetiştirmek isteyecekler. Kendi elleriyle ekip biçtikleri sebzeleri, düşük ısıda fırında pişirip, o eşsiz tatları deneyimlemek... Evdeki herkes birer gurme olacak, kim bilir?