Vildan Sönmez
Fide
Konu Sahibi
: Vildan Sönmez
Aromatik bitkilerin büyülü dünyasına hoş geldiniz. Birçoğumuzun hayali, evde mis kokulu bitkiler yetiştirmek. Kim istemez ki fesleğen, nane ya da kekik kokusuyla dolu bir balkon? Üstelik bunları yetiştirmek düşündüğünüzden çok daha kolay. Sadece biraz dikkat ve sevgi...
Başlamak için en uygun zaman nedir, diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında her mevsimin kendine özgü aromatik bitkileri var. Bahar ayları genellikle en popüler dönem, ama her mevsim kendi güzelliğini sunar. Öyle ya, doğa hiçbir zaman durmaz.
Toprağın önemi büyük. Kaliteli bir toprak olmadan en güzel tohumlar bile solup gider. Peki ya su? Her bitki kendi su ihtiyacına sahiptir. Fesleğen bol suyu sever, ama kekik biraz daha kurak koşullara dayanabilir. Bunları bilmek gerek.
Güneş ışığının etkisini de unutmamak lazım. Bitkiler ışıkla adeta dans ederler. Işığın azlığı ya da fazlalığı, onların gelişimini doğrudan etkiler. Güneşli bir pencere kenarı ya da balkon, birçok bitki için ideal. Yoksa siz de mi sabahları o mis kokuyu hissetmek istiyorsunuz?
Tohum mu fide mi? İkisi de güzel seçenekler. Tohumdan yetiştirmek biraz daha sabır istiyor ama inanın, o ilk filizi gördüğünüz an her şeye değer. Fide ise daha çabuk sonuç almanızı sağlar. Tercih size kalmış, hangisi daha çok hoşunuza gidiyorsa...
Bazen işler yolunda gitmeyebilir. Böcekler, hastalıklar... Bunlar da işin bir parçası. Ama yılmak yok! Doğal yöntemlerle bu sorunların üstesinden gelmek mümkün. Mesela, sabunlu su karışımı birçok zararlıyı uzak tutar. Doğa, yardım etmeye her zaman hazır.
Unutmayın, her bitki kendi hikayesini yazar. Bazen çiçek açar, bazen yaprak döker. Ama her zaman size bir şeyler anlatır. Dinlemeyi bilirseniz, bu büyülü dünyada kaybolabilirsiniz.