Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Apartmanda Kompost Yapmak Hayal Mi? Kokuyu Kesmenin Garantili Yolu

Puanları 3
Çözümler 0
dezgo_8k_69cbc6d048dc5.jpg

Kompost yapma fikri ilk aklıma geldiğinde, apartman dairesinde yaşayan biri olarak, "Yahu, bu iş burada nasıl olacak?" dedim kendi kendime. Herkesin korktuğu o malum konu var ya, hani kokular... İşte o mesele. Ama bir şey öğrendim ki, doğru yöntemle bu iş hiç de zor değil. Biraz dikkat, biraz da sabırla apartmanda kompost yapmak gayet mümkün. Üstelik, o korkulan kokular da ortadan kayboluyor, bir bakıma bu da işin bonusu.

Şimdi, düşün bir, mutfakta yemek yaparken bir sürü sebze kabuğu birikiyor. Atmaya kıyamıyorsun ama dolabın içinde birikmesi de bir yere kadar. İşte burada kompost devreye giriyor. Bir kova bulup içine biraz toprak koyuyorsun, sonra da üzerine o sebze meyve artıklarını ekliyorsun. "Bu kadar mı?" diyeceksin, vallahi bu kadar. Ama işin sırrı, her eklediğinde biraz da toprak eklemekte. Bu, kokuyu kesmenin en garantili yolu. Toprak, tüm o kokuları emip içine çekiyor.

Tabii, bir de şu var: Kompost yaparken neyi koyup neyi koymaman gerektiğini bilmek lazım. Öyle her şeyi atayım da doğaya döndüreyim diye bir şey yok. Et, süt ürünleri falan koyarsan işler karışır, benden söylemesi. Bir de, kabukların üstüne biraz kahve telvesi... Hani olur ya, kahveni demledin, telveyi nereye dökeyim derken kendini bulursun. İşte o an, kompost kovası seni bekliyor olacak. Hem kokuyu keser, hem de toprağı besler.

Kendi kendine sormadan edemiyorsun, "Kompostu nereye koyacağız?" diye. Eğer balkonda bir köşen varsa ne âlâ. Yoksa da, mutfakta bir dolap altı ya da kiler köşesi iş görebilir. En önemli nokta, hava almasını sağlamak. Arada bir karıştırmak da iyi geliyor, hem toprağı hem de ruhu ferahlatıyor.

Bu işin bana kattığı huzuru başka bir şeyde bulmak zor. Her gün biraz daha çevreye katkım olduğunu bilmek, bir tür meditasyon gibi. Hem kendi atıklarımı geri dönüştürüyorum, hem de belki bir gün balkonumda bir saksı çiçek açacak o kompost sayesinde. İşte böyle bir döngü bu. Yani, apartmanda kompost yapmak hiç de hayal değil. Deneyin, pişman olmayacaksınız...

Geri