Bahçede çalışırken hangi alet sizin için "evladiyelik" diyeceğiniz kadar değerli? Benim için, babamdan kalma eski bir çapa var. Her saplayışımda sanki toprakla aramda bir bağ kuruyor. Sizin de böyle bir aletiniz var mı?
Geçen gün, online bir bahçe aletleri paylaşım forumuna rastladım. İnanır mısınız, insanlar kullanmadıkları aletleri birbirleriyle paylaşıyor. "Bir insan neden aletlerini paylaşır ki?" diye düşündüm. Sonra fark ettim ki, paylaşmak bir nevi topluluk oluşturma biçimi. Hem de ekonomik!
Bir düşünün, herkesin elinde bir çim biçme makinesi var. Ama haftada bir kere kullanılıyor. E bu durumda paylaşmak mantıklı değil mi? Tasarrufun yanında, belki de yeni bir dostluk filizlenir. Hem aletinizin kullanılmasını görmek de ayrı bir mutluluk.
"Ya, benim aletim başkasının elinde bozulursa?" diye bir endişe oluşabilir. Ama abi, bu forumlarda insanlar genellikle güvenilir. İyi niyet esasına dayalı bir sistem kurulmuş. Tabii ki dikkatli olmakta fayda var.
Siz hangi aletinizi paylaşmak istemezsiniz, hiç düşündünüz mü? Benim o eski çapa, vallahi kimseye veremem. Ama belki başka bir şey, neden olmasın? Yeni şeyler denemek bazen güzel sonuçlar doğurur.
Teknolojinin ve internetin bu kadar yaygın olduğu bir dönemde, böyle topluluklar daha da artacak gibi. İnsanlar daha fazla deneyim paylaşmaya, daha fazla yardımlaşmaya açık. Siz de bir göz atın derim. Kim bilir, belki de aradığınız aleti bir komşunuzun garajında bulursunuz!