Peyzaj Mimarı
Fide
Konu Sahibi
: Peyzaj Mimarı
Tohumdan fideye giden yolda, alttan ısıtma meselesine takıldım. Şöyle bir düşündüm, gerçekten fark ediyor mu acaba? Bir de bizim gibi bitki meraklıları var ki, her yeni yöntemi denemeye açık. Isı matı kullanmak, bu işin püf noktası mı dersiniz?
Bir arkadaşım var, adı Ahmet. Ahmet, geçenlerde bu ısı matı işine girdi. "Vallahi," dedi, "tohumlar hızla çimleniyor!" Şaşırdım, dedim ki içimden, "Yok artık!" Ama o kadar da abartmamak gerek belki de. Sonuçta her tohum aynı hızda mı büyür? Bir düşünün...
Oturup araştırdım biraz. Fide yetiştirirken alttan ısıtmanın etkisi neymiş? Birçok kaynak, ısı matlarının toprak sıcaklığını artırarak çimlenmeyi hızlandırdığını söylüyor. Ama bu kadar basit mi gerçekten? Bir denemek gerek, değil mi?
Tabii ki herkesin evde bir serası yok. Ama küçük bir alan ayırmak, ısı matı kullanarak tohum yetiştirmek mümkün. Özellikle kışın, evin bir köşesinde minik bir bahçe yaratmak harika olmaz mı? Denemeden bilinmez, ama...
Sonra düşündüm, acaba ısı matı olmadan da olur mu? Evet, olur. Ama daha yavaş olur. Yani, sabırsız biriyseniz, ısı matı işinizi görebilir. Ne dersiniz, denemeye değer mi? Belki de en iyisi, kendi deneyiminizi yaşamak.
Bir de şu var, her ısı matı aynı etkiyi yapar mı? Ucuz olanla pahalı olan arasında fark var mı? Bunları da düşünmek lazım. Deneyip görmek en güzeli. Çünkü her şey deneyimle daha anlamlı hale geliyor, değil mi?