Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Arama sonuçlarınız

1. Bahçıvan Kurt

Üzüm Bağlarında Kış Budaması: Kaç Göz Bırakmalı? Çubuk Seçimi Nasıl Olmalı?

Üzüm bağlarının o doyumsuz sessizliğinde, kışın sert nefesini hissettiğimizde, içimizde bir hareketlenme başlar. Elimizdeki budama makasıyla çelişen düşünceler arasında, kaç göz bırakmalı diye kafa yorarız. Bu işin matematiği yoktur; hissetmek, anlamak, bağla konuşmak gerekir. Bazen iki göz...
  2. Bahçıvan Kurt

Meyve Ağaçlarında "Bilezik Alma" Yöntemi Verimi Gerçekten Artırıyor Mu?

Meyve ağaçlarında "bilezik alma" yöntemi son zamanlarda çiftçilerin ve bahçıvanların ilgisini çeken bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu bilezik alma? Aslında, ağacın gövdesine ince bir kesik atarak, su ve besin taşıyan dokuların geçici olarak engellenmesi işlemidir. Amaç, ağacın...
  3. Bahçıvan Kurt

Elma Ve Armutta Periyodisite (Var Yılı-Yok Yılı) Sorununu Bitiren Taktikler

Elmanın dalından koparken çıkardığı o hafif çıtırtıyı bilir misiniz? İşte o ses, bahçenin derin bir nefes alışıdır. Armut da öyle, nazlı nazlı sallanır dalında, sanki "Bugün mü, yarın mı?" diye fısıldar. Ama gelin görün ki, bu meyveler her yıl aynı cömertlikle gelmez karşımıza. Bir yıl öyle bir...
  4. Bahçıvan Kurt

Meyve Ağaçlarında Göz Budaması: Meyve Gözü İle Sürgün Gözü Nasıl Ayırt Edilir?

Meyve ağaçlarının bakımı, bahçeciliğin en ince detaylarından biri. Özellikle göz budaması, usta bahçıvanların bile zaman zaman kafa karışıklığı yaşadığı bir süreç. Peki, bu meyve gözü ile sürgün gözü arasındaki farkı nasıl ayırt edersiniz? İlk olarak, meyve gözü dediğimiz şey, adeta doğanın bize...
  5. Bahçıvan Kurt

Bahçedeki Şifalı Otlar Forumu: Sizin "Vazgeçilmez" Doğal Reçeteniz Hangisi?

Bahçede yürürken, elinizde bir fincan çay, rüzgar hafifçe saçlarınızı okşarken, bir an durup etrafınıza bakarsınız. İşte tam o anda fark edersiniz ki, doğa size kucak dolusu şifa sunuyor. Papatyalar, naneler, kekikler... Her biri kendi hikayesini anlatıyor aslında. Her biri farklı bir derde...
  6. Bahçıvan Kurt

Hangi Ağaca Hangi Makas? Testere Mi Lazım Makas Mı? Tavsiyeleriniz

Ağaç budamak, her ne kadar basit görünse de, işin içine girince insanı düşündüren bir mesele. Elinde makasla ağacın başına dikildiğinde, "Acaba doğru makası mı seçtim?" diye kendine sorarken bulabilirsin kendini. Yani, her ağaç aynı mı ki her makas her işte işe yarasın? Bazen elindeki makasla...
  7. Bahçıvan Kurt

Elektrik Kesilirse Hidroponik Sistem Ölür Mü? Acil Durum Planım

Elektrik kesildiğinde hidroponik sistemlerin başına neler geldiğini hiç düşündünüz mü? Benim aklıma ilk gelen şey, o güzelim marulların, fesleğenlerin karanlıkta kalıp kalmayacağı oluyor. Çünkü elektrik kesilince, su devridaimi durur, ışık kaybolur ve bitkiler... İşte o zaman işler karışıyor...
  8. Bahçıvan Kurt

Fideleri Şaşırtırken Kökleri Küstürmemek İçin Uyguladığım Pratik Teknik

Fideleri şaşırtırken kökleri küstürmemek... Ah, ne zor iş! Bahçede o minik fideleri toprağa ekerken sanki kendi çocuğumu büyütüyor gibi hissediyorum. Onları alıp da başka bir yere taşırken, "Acaba kökleri zarar görür mü?" diye düşünmeden edemiyorum. Bu işin püf noktası, biraz sabır, biraz da...
  9. Bahçıvan Kurt

Apartmanda Kompost Yapmak Hayal Mi? Kokuyu Kesmenin Garantili Yolu

Kompost yapma fikri ilk aklıma geldiğinde, apartman dairesinde yaşayan biri olarak, "Yahu, bu iş burada nasıl olacak?" dedim kendi kendime. Herkesin korktuğu o malum konu var ya, hani kokular... İşte o mesele. Ama bir şey öğrendim ki, doğru yöntemle bu iş hiç de zor değil. Biraz dikkat, biraz da...
  10. Bahçıvan Kurt

Bitki Özsuyu Emicilerine Karşı Revent (Uduhindi) Yağı: Deneysel Sonuçlar

Bir akşam üstü bahçede yürürken, o narin bitkilerin yapraklarında dolaşan minik haşereleri fark ettim. Bitki özsuyu emicileri, sanki bahçemin beklenmedik misafirleriydi. Her bir yaprağın üzerinde, minik ama etkili bir işgalci ordusu gibi yayılmışlardı. İşte o an, revent yağıyla tanışmamın zamanı...
  11. Bahçıvan Kurt

Bahçe Aletlerinde Plastik Sap Mı Ahşap Mı? Tutuş Konforu Analizi

Bir sabah erkenden bahçeye çıkarken fark ettim ki elimde tuttuğum küreğin sapı, yıllardır benimle birlikteydi. Anılarla doluydu ve her bir çizik, her bir aşınma farklı bir hikaye anlatıyordu. Peki, bu hikayelerin kahramanı ahşap sap mı yoksa plastik sap mı olmalıydı? Düşündüm, taşındım. Ahşap...
  12. Bahçıvan Kurt

Sebze Bahçesinde Gece Gözlemi: Gece Ortaya Çıkan Zararlıları Tanıma

Gece karanlığında, sebze bahçesi sessizce nefes alır. Gün ışığının yerini ay ışığı alırken, doğa kendi ritmiyle dans etmeye başlar. Karanlıkta beliren gölgeler ve fısıltılar, bahçenin gizemli sakinlerini açığa çıkarır. "Acaba bu gece hangi küçük yaratıklar iş başında?" diye düşünmeden edemiyor...
  13. Bahçıvan Kurt

Mutfak Kazalarını Kurtarma Rehberi: Dibi Tutan Tencere Ve Yanık Kokusu

Mutfakta geçirdiğiniz o stressiz ve huzurlu anları bir düşünün. Çayınız demleniyor, yemeğiniz hafif hafif pişiyor. Derken… bir anda burnunuza gelen o keskin yanık kokusu! O an ne yaparsınız? Kalbiniz biraz hızlanır, değil mi? Herkesin başına gelebilir, hatta en deneyimli şeflerin bile. Dibi...
  14. Bahçıvan Kurt

Hasatta Etilen Gazı Kontrolü: Meyvelerin Birbirini Çürütmesini Önleyin

Eylül ayının sonlarıydı. Güneş, sonbaharın ilk soğuklarını hissettirmeden önce son bir kez daha parlıyordu. Bahçede, elma ağaçlarının altında duran yaşlı bir çiftçi, ellerini cebine sokup uzaklara daldı. Gözlerinin önünde dizili meyve sepetleri, dolu dolu elmalarla doluydu. Her biri parlak...
  15. Bahçıvan Kurt

Aromatik Bitkiler Ve Gübreleme: Aşırı Azotun Aroma Üzerindeki Olumsuz Etkisi

Bir sabah uyandığınızda balkonunuzdaki fesleğenlerin yapraklarının nasıl da canlandığını fark ettiniz mi hiç? Çocuk gibi, dimdik ve pırıl pırıl... Ancak ertesi gün, o canlılığın yerini solgun bir yeşil almışsa, aklınızda bir soru belirebilir: "Ne yaptım da böyle oldu?" Azot gübrelemesi belki de...
  16. Bahçıvan Kurt

Zeytin Kurma Ve Tatlandırma: Acılığını Gidermek İçin En Hızlı Yöntem

Zeytin, Akdeniz'in bereketli topraklarından soframıza uzanan bir mucize. Onun o damakta bıraktığı buruk tadı nasıl sevmeyiz ki? Fakat, bu acılığı biraz olsun yumuşatmak bazen şart. Her zeytin, doğanın bir armağanı, ama bazen biraz fazla cömert davranabiliyor. İşte tam da bu sebeple, zeytinin...
  17. Bahçıvan Kurt

Kompost Karıştırma Aletleri: Kolay Ve Hızlı Havalandırma Aparatları

Bir sabah uyandığınızda bahçenizdeki bitkilerin size gülümsediğini hayal edin. Toprak mis gibi kokuyor, bitkiler ışıl ışıl parlıyor. İşte tam da bu noktada, bir kompost karıştırma aletinin ne kadar önemli olabileceğini fark ediyorsunuz. Bahçenizdeki canlılık, aslında toprağın altındaki hayatın...
  18. Bahçıvan Kurt

Yerli Mısır Tohumunda Tozlaşma Koruması: Çeşitlerin Birbirine Karışması

Hasat zamanı yaklaşırken, tarlada yürümek ayrı bir keyif. Mısırların boyu uzamış, yapraklar rüzgârda hafifçe sallanıyor. Ne zamandır bu tohumlar üzerinde çalışıyoruz. Yerli mısır tohumları, büyüklerimizden miras. Ancak her mevsim, başka bir endişeyi de beraberinde getiriyor: Tozlaşma. Biliyor...
  19. Bahçıvan Kurt

Tohumdan Fideye Geçişte İlk Gübre: Ne Zaman Ve Hangi Oranda Verilmeli?

Tohumları ektiniz, filizler baş gösterdi. Peki, ilk gübre ne zaman verilmeli? İşte tam burada durup düşünün. Fidenin büyüme hızını artırmak için acele etmeyin, doğru zamanlama her şeydir. Genellikle, ilk gerçek yapraklar belirdiğinde gübre zamanı gelmiştir. Ama unutmayın, bu bir yarış değil...
  20. Bahçıvan Kurt

Bodur Elma Ve Armut Ağaçlarında Budama: Meyve Dalı Oluşturma Sırları

Bodur elma ve armut ağaçlarının bahçede sağlıklı ve üretken olması için budama yapmanın inceliklerini biliyor muyuz? İşin sırrı, ağacın doğal büyüme modelini anlamakta yatıyor. Her ağaç türünün kendine özgü bir büyüme ve meyve verme şekli vardır, bu yüzden her bir ağacın kendi dilinde konuşmayı...
Geri