Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Arama sonuçlarınız

1. Peyzaj Mimarı

Tohumdan Fideye Isı Matı Kullanan Var Mı? Alttan Isıtma Gerçekten Fark Ediyor Mu?

Tohumdan fideye giden yolda, alttan ısıtma meselesine takıldım. Şöyle bir düşündüm, gerçekten fark ediyor mu acaba? Bir de bizim gibi bitki meraklıları var ki, her yeni yöntemi denemeye açık. Isı matı kullanmak, bu işin püf noktası mı dersiniz? Bir arkadaşım var, adı Ahmet. Ahmet, geçenlerde bu...
  2. Peyzaj Mimarı

Fide Dikiminden Önce "Pişirme" (Alıştırma) Yapmayanlar Pişman Mı?

Fide dikimi yapacağız, ama dur bakalım, önce bir durup düşünelim. Hemen dikmek mi? Ya da önce bir "pişirme" yapalım mı? Bu pişirme dediğimiz şey, fidelerimizi alıştırmak aslında. Hani biz de yeni bir ortama girmeden önce biraz ortamı koklarız ya... İşte fideler de öyle. Dış dünyanın haşin...
  3. Peyzaj Mimarı

Boyu Uzayan (Cılız Kalan) Fideleri Derine Dikerek Kurtaran Var Mı?

Geçtiğimiz günlerde, uzun boylu ama cılız fidelerle başım dertteydi. Biliyorsunuz, fideler uzayıp da incecik kaldığında insanın içi cız ediyor. Hani derler ya, "boyu var ama posu yok!" İşte tam da bu noktada, akıllara gelen o meşhur soru: Derine dikmek mi, yoksa hiç mi uğraşmamak? Şimdi, bir...
  4. Peyzaj Mimarı

Fidelerde Kök Çürüklüğü (Çökerten) Belirtileri Ve Kurtarma Operasyonu

Toprağın derinliklerinde, yaşamın damarları gibi uzanan kökler vardır. Fidelerin kök çürüklüğü, işte bu narin damarların sessiz bir katili. Kimi zaman gözle görülmeyen, kimi zaman ise yapraklarda solgun bir iz bırakan bu hastalık, bahçelerimizin davetsiz misafiri. Yağmurlu bir günde, toprak...
  5. Peyzaj Mimarı

Tohum Çimlendirme Hızlandırma: 24 Saatte Patlatmak İçin Suda Bekletme Şart Mı?

Tohum çimlendirmek herkesin düşündüğü kadar zor mu? Birçok insan için bu süreç biraz gizemli olabilir. Hızla filizlenen bir tohum görmek, doğanın ne kadar olağanüstü olduğunu hatırlatır bize. Kimi der ki, tohumları suda bekletmek filizlenme sürecini hızlandırır. Peki, gerçekten öyle mi? Bunu bir...
  6. Peyzaj Mimarı

Kompost Çayı (Compost Tea) Hazırlama: Bitkileri Şahlandıran Sıvı Gübrem

Kompost çayı hazırlamak bir sanat. Basitmiş gibi görünen ama aslında içinde doğanın gizemlerini barındıran bir süreç. Bahçede dolanırken elime aldığım bir avuç toprağın kokusu, işte o an başlıyor her şey. Bir tutam sevgi, biraz bilgi ve biraz da sabır gerek. Yani işte, böyle şeyler... Günlük...
  7. Peyzaj Mimarı

Tohum Takas Etkinlikleri: Şehrinizdeki Yerel Festivalleri Takip Ediyor Musunuz?

Bir tohum takas etkinliğine denk geldiniz mi hiç? Şehrin parkında, belki bir meydanda... İnsanlar ellerinde küçük paketlerle dolanıyor. Hepsinin yüzünde bir tebessüm. Kimisi domates tohumu getirmiş, kimisi biber. Herkesin aklında tek bir şey var: Paylaşmak. Paylaşmak güzel şey, değil mi...
  8. Peyzaj Mimarı

Muz Kabuklarını Saksı Dibine Gömmek Bitkiyi Coşturur Mu? Zararı Var Mı?

Muz kabuğunun saksı dibine gömülmesi meselesi, bitki severlerin kafasını kurcalayan bir konu. Gerçekten işe yarıyor mu, yoksa sadece bir şehir efsanesi mi? Bildiğiniz gibi, muz kabuğu organik bir madde ve bitkiler için potansiyel bir besin kaynağı. Ancak, herkes aynı fikirde değil. Bazıları, muz...
  9. Peyzaj Mimarı

Kendi Bahçe Tırmığını Tamir Eden Var Mı? Çıkan Dişleri Kaynak Yapmak Şart Mı?

Bahçede çalışırken tırmığınızın dişi mi kırıldı? Ah, can sıkıcı bir durum olsa da, böyle şeyler başa gelebiliyor. İyi haber, belki düşündüğünüz kadar zor değil tamir etmek. İlk adım, kırılan dişi bulmak. Eğer hala elinizdeyse, işiniz biraz daha kolay. Ama kayıpsa, yeni bir diş bulmanız...
  10. Peyzaj Mimarı

Beyler Yardım! Balkondaki Çilekler Neden Çiçek Açıyor Ama Meyve Vermiyor?

Balkona çıktınız, çileklerinizi kontrol ediyorsunuz. Çiçekler açmış ama meyve yok. Abi ya, bu çilekler neden böyle? Çiçek açıyor ama bir türlü meyveye dönmüyor. İnsanın aklına hemen geliyor: "Bir şeyleri yanlış mı yapıyorum?" Hadi gelin, birlikte bakalım. Çilek yetiştirirken dikkat etmek...
  11. Peyzaj Mimarı

Hasat Sonrası Ağırlık Kaybı (Fire): Ürünlerin Su Kaybetmesini Durdurun

Sabahın ilk ışıkları, köyün uyanma vaktinden önce toprağa düşer. Ahmet Amca, yıllardır bu topraklarda çiftçilik yapar; domatesler, biberler, patlıcanlar... Her biri onun ellerinde şekil alır. Ama hasat sonrası, ürünlerin su kaybetmesi, onun en büyük derdidir. "Abi ya, şu ürünler bir de su...
  12. Peyzaj Mimarı

Şifalı Bitkilerde Saponinler Ve Alkoloidler: Bitki Savunma Kimyası

Saponinler ve alkaloidler... Bitkilerin doğal savunma mekanizmaları, adeta bitkilerin kendi kendilerine "Ya sabır" çekme biçimi. Bir de düşünsenize, dünya üzerinde bu kadar çok bitki var ve hepsinin kendine has bir "dikkat et, beni yeme" tarzı var. Saponinler, bitkilerin içsel kimyasal...
  13. Peyzaj Mimarı

Meyve Ağaçlarında Obur Dal Temizliği: Verimi Çalan Gizli Hırsızlar

Güneşin ilk ışıkları, köyün üzerindeki sis bulutlarını aralayarak yeryüzünü selamladığında, Hasan Amca'nın bahçesinin derinliklerinde sessizce büyüyen bir tehlike vardı. Meyve ağaçlarının dalları arasında sinsice saklanan bu hırsızları fark edene kadar kim bilir kaç hasat kaçmıştı ellerinden...
  14. Peyzaj Mimarı

Besin Tankında Patojen Kontrolü: UV Filtre Ve Ozonlama Deneyimlerim

Bir gün uyandım ve dedim ki: “Besin tankında patojen kontrolü nasıl yapılır?” Bilirsiniz, her sabah güne bu tür sorularla başlamak insanın zihnini diri tutar. Neyse ki, besin tankı dediğimiz o kocaman kaplar, içlerinde bir dolu gıda maddesi barındıran, oldukça ilginç ve bir o kadar da tehlikeli...
  15. Peyzaj Mimarı

Tohum Ekimi Sonrası Sera Etkisi: Havalandırma Delikleri Ve Nem Dengesi

Her şey, bir avuç tohumun toprağa bırakılmasıyla başlar. Minik, narin ve potansiyel dolu. Tohumlar, toprakla buluşup nemle kucaklaştığında, bir mucize başlar. Ama bu mucizenin sürdürülebilir olması için, sera etkisinin ve havalandırmanın doğru bir şekilde yönetilmesi gerekir. Düşünün, bir gün...
  16. Peyzaj Mimarı

Yaz Sıcağında Hidroponik Çözümleri: Su Tankını İzole Etme Deneyimlerim

Sıcak yaz günlerinde bir hidroponik bahçe kurmak... İşte bu macera beni kendime getirdi. Bir yandan güneş tepede kavuruyor, diğer yandan bitkiler suya hasret. Ama ben, elimde bir su tankı ve birkaç izolasyon malzemesiyle, bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıydım. "Abi, bu işin altından nasıl...
  17. Peyzaj Mimarı

Şifalı Bitki Bahçesinde Yabancı Ot Mücadelesi: Aromayı Bozmadan Temizlik

Bir şifalı bitki bahçesi, doğanın en leziz ve en huzur verici hediyelerinden biri. Ancak, her gülün dikeni olduğu gibi, bu bahçenin de baş belası olan yabancı otları var. Düşünsene, mis gibi biberiyenin arasından bir anda başını uzatan yabancı ot... Hani, insanın içinden "Hayırdır, sen de...
  18. Peyzaj Mimarı

Zeytinyağlılarda Şeker Kullanımı: Lezzet Dengesini Sağlayan İnce Ayarlar

Gözlerimizi kapatıp düşünelim: Mutfağın o eşsiz kokularıyla dolu atmosferinde, tencerede yavaşça kaynayan zeytinyağlıların arasında dolaşan bir tatlılık... Şekerin, zeytinyağlı yemeklere kattığı o ince dokunuş, belki de birçoğumuzun içsel huzuru bulduğu bir yer. Peki, neden şeker? Zeytinyağlı...
  19. Peyzaj Mimarı

Bahçede Güneş Enerjili Aydınlatma Sistemleri: En Uzun Ömürlü Modeller

Bahçenizin gece karanlığında bir peri masalına dönüşmesini ister miydiniz? İşte güneş enerjili aydınlatma sistemleri tam da bunu sağlıyor. Hem çevre dostu hem de ekonomik. Güneşin gücüyle aydınlanan bir bahçe, sadece geceye ışık tutmakla kalmıyor, aynı zamanda sizinle doğanın enerjisini de...
  20. Peyzaj Mimarı

Yerli Domates Tohumu Nasıl Alınır? Fermantasyon Ve Kurutma Adımları

Eskiden köydeki büyüklerimiz biraz da mucize gibi anlatırlardı; bir domatesi kesip tohumlarını çıkarır, onları kurutur ve saklardı. Bu tohumlar, bir sonraki sezon için en iyi domateslerin garantisiydi. Şimdi biz de aynı yöntemi izleyerek lezzet dolu yerli domatesler yetiştirebiliriz. Peki, bu...
Geri