Ayşe Bursalı
Fide
Konu Sahibi
: Ayşe Bursalı
Bir sabah, bahçeye adım attığınızda karşılaştığınız o taze fidan kokusu var ya... İşte o an, insan bir an durup düşünmeli: Bu genç fidanları nasıl şekillendirmeli? "Goble mı, yoksa modifiye lider mi?" diye kendi kendine sorar insan. Zira her birinin kendine has bir duruşu, bir tavrı var. Goble şekli, adeta bir şemsiye gibi açılarak genişler ve güneşin her bir ışınını yakalamaya çalışır. Modifiye lider ise tek bir zirveye doğru uzanır; hedefi bellidir, gökyüzüne dokunmak.
Hikaye şöyle başlar: Bir gün, bahçe komşum Ahmet abiyle sohbete dalmıştık. "Abi," dedim, "bu goble şekli, sence daha mı iyi?" Ahmet abi, bilgece bir gülümsemeyle, "Her fidanın ruhu farklıdır," dedi. "Kimisi genişlemek ister, kimisi yükseklere çıkmak... Goble, verimliliği artırır; ama modifiye lider, daha az bakım ister." İkisi de farklı birer yolculuk, farklı birer macera sunar.
Bazen düşünüyorum da, gerçekten birine karar vermek zorunda mıyız? Aslında bu bir tercih meselesi. Ama, hangisi daha fazla meyve verir derseniz, bu sorunun cevabı fidanın türüne ve çevresel koşullara bağlı. Yani, tek bir doğru yok. Biraz deneme yanılma, biraz da içgüdü işi.
Çocukluğumda dedemle bahçede çalışırken, onun her fidanla konuştuğunu hatırlıyorum. "Onlara kulak ver," derdi. "Hangi şekli istediklerini fısıldarlar." Fidanlar da insanlar gibi; kimi zaman genişlemek ister, kimi zaman da sadece tek bir hedefe odaklanmak... Bu yüzden, her birine yaklaşımımız farklı olmalı.
Ve işte, bahçenizdeki genç fidanlar için doğru kararı verirken, biraz sezgi, biraz da bilgiye ihtiyaç var. Unutmayın, her fidanın kendi hikayesi var. Bu hikayeyi dinler, anlarsanız, elbet doğru şekli bulursunuz. Ahmet abinin dediği gibi, "Rüzgarın nereden estiğine bak, fidanlar ne diyor dinle... Gerisi zaten gelir."