Ahmet Öztürk
Fide
Konu Sahibi
: Ahmet Öztürk
Sabahın erken saatlerinde, balkonun köşesinde duran fesleğen saksısına göz atıyoruz. Yaprakları biraz solgun, sanki dertli. Sevdiğimiz bitkilerimizin bu hallerine üzülmemek elde değil. Peki, onları nasıl canlandırabiliriz? İşte burada devreye giriyor ev yapımı tonikler. Bakalım, deniz yosunu mu yoksa pekmez mi daha iyi sonuç verir? Biraz deniz kokusu almayı kim istemez ki? Deniz yosunu, okyanusun derinliklerinden gelen mucizevi bir hediye. İçindeki mineraller ve vitaminler bitkilerimize hayat verir. Eh, pekmezi de unutmamak lazım. İç Anadolu’nun bağrından kopup gelen bu tatlı iksir, bitkilerin direncini artırır, onları adeta hayata döndürür.
Deniz yosununu nasıl kullanacağız? Basit. Bir avuç deniz yosununu suya koyuyoruz ve birkaç gün bekliyoruz. Sonra alıp, bitkilerimize veriyoruz bu karışımı. Hani derler ya, deniz suyu gibi... Bitkiler de bu iksirle taptaze olur, canlanır. Hatta bir arkadaşımız var, "Deniz kokusu aldım mı tamamdır" der. Pekmez ise biraz daha geleneksel. Annemizin yaptığı dut pekmezini hatırlayın. Bir kaşık pekmezi bir litre suyla karıştırıp bitkilere veriyoruz. Tatlı tatlı kokar, bitkiler de bayılır buna. Pekmezin içindeki zengin demir ve mineraller, bitkilerin direncini artırır, köklerini güçlendirir.
Peki, hangisi daha iyi? Tamamen sizin tercihiniz. Deniz yosunu biraz daha egzotik, sanki okyanusun ferahlığını getiriyor. Pekmez ise daha yerel, daha tanıdık. İkisinin de kendine has özellikleri var. Ama her ikisi de bitkilerin yüzünü güldürür, buna inanın. Sonuçta, evde küçük bir deney yapabilirsiniz. Bir bitkiye deniz yosunu, diğerine pekmez verin. Hangisini daha çok sevdiğini kendisi söylesin. Bizce, her iki yöntem de bitkilerinizi mutlu edecek. Biraz deneme-yanılma yaparak, hangisinin daha etkili olduğunu görebilirsiniz.